test
spot_img
spot_img

PAS : DAP juga kronisme, nepotisme

spot_img

KANGAR: PAS menempelak parti DAP yang kini merupakan rakan gabungan kerajaan Pakatan Harapan (PH)- Barisan Nasional (BN), di mana DAP kini telah terjebak dalam permasalahan nepotisme dan kronisme yang mana mereka sendiri perjuangkan suatu ketika dahulu sebelum menjadi kerajaan.

DAP juga sering mengutuk BN semasa kempen dengan amalan yang tidak sihat itu. DAP juga sering berjanji bahawa mereka tidak akan mengulangi apa yang dilakukan oleh BN yang telah lama memerintah negara.

Naib Presiden PAS, Dato’ Sri Amar D’raja Dato’ Mohd Amar Nik Abdullah berkata, sedangkan sebelum ini para pemimpin PH sendiri begitu lantang mengkritik BN yang kini turut menjadi rakan mereka terhadap isu-isu tersebut.

- Advertisement -

“Itulah masalahnya. Antara isu yang PH ini sewaktu mereka tidak menjadi kerajaan, macam-macam mereka bercakap. Mereka hentam Kerajaan BN nepotisme, kronisme dan sebagainya seperti yang kita dengar.

“Tetapi apabila mereka menjadi kerajaan, mereka sendiri melakukan perbuatan yang sama dan mereka tidak merasa bersalah. Jadi kita pun hairan,” kritik beliau yang rakyat boleh menilai janji reformasi dilaungkan PH terutamanya DAP.

SPRM wajar siasat projek diberikan kepada syarikat suami Hannah Yeoh (berita-tular.com)

- Advertisement -

Ulasan beliau itu merujuk kepada isu penganugerahan kontrak Kerajaan Selangor kepada Asia Mobility Technologies Sdn Bhd, iaitu syarikat milik suami Hannah Yeoh, Menteri Belia dan Sukan.

Terdahulu, Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Azam Baki berkata, kontrak tersebut diberikan oleh entiti yang tidak berkaitan dengan tugas dan tanggungjawab atau portfolio Menteri berkenaan.

Namun Azam Baki tidak mahu mengulas soal etika sebagai seorang ahli politik, kerana bagi SPRM, kesalahan perlu dibuktikan dengan fakta, bukan perkara yang tidak relevan dengan undang-undang di bawah SPRM.

“Tiada salah laku, bagaimana SPRM nak bertindak ?” (berita-tular.com)

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim pula menyerahkan kuasa kepada pihak bertanggungjawab untuk siasatan isu pemberian kontrak Projek Rintis Demand Responsive Transit (DRT) oleh Kerajaan Selangor tersebut.

Beliau mengulas sekiranya ada laporan, pihak bertanggungjawab perlu bersikap telus dalam proses siasatan.

“Yang itu kita serah kepada authorities (pihak berkuasa). Kalau ada laporan, it should be transparent in their investigations.

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img