test
spot_img
spot_img

“Tiada salah laku, bagaimana SPRM nak bertindak ?”

spot_img

Kuala Lumpur 28 May: Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Tan Sri Azam Baki menegaskan bahawa tiada salah laku atau pencabulan kuasa dalam penganugerahan projek demand-responsive transit (DRT) kepada syarikat Asia Mobility Technologies Sdn Bhd oleh Menteri Besar Selangor Datuk Seri Amirudin Shari.

Syarikat tersebut dimiliki oleh suami kepada Menteri Beliau dan Sukan Hannah Yeoh bersama beberapa rakan kongsi lain telah menjadi tular sejak dua hari ini.

SPRM wajar siasat projek diberikan kepada syarikat suami Hannah Yeoh (berita-tular.com)

- Advertisement -

Dalam menjawab soalan pemberita tadi, Azam Baki menegaskan tiada pihak yang berkepentingan dalam keputusan pemberian kontrak itu. Ia adalah dari Menteri Besar Selangor yang juga tiada kepentingan dalam syarikat itu.

“Jadi ini bukan kesalahan. Mungkinkah ada kesalahan moral ? Saya tidak tahu, saya tidak mahu ulas. SPRM tidak boleh terlibat dalam perkara itu. Sekiranya ahli politik berfikir ada kesalahan moral, terpulang kepada mereka. Tetapi saya perlu jelas tentang fakta “, katanya.

Tambahnya lagi, pelbagai saluran siasatan awal telah dilakukan termasuk melalui SSM namun tiada kesalahan yang boleh dibuktikan. Nama menteri juga tiada dalam syarikat itu menurutnya.

- Advertisement -

“Jadi apa yang anda mahu saya lakukan? Anda mahu kami memanggil Yeoh, suaminya dan syarikat itu dan merekodkan kenyataan mereka? Adakah ini yang anda mahukan? Sekiranya ini yang anda mahukan, adakah ia adil kepada mereka?

“Adakah anda sekarang mengatakan suaminya tidak boleh melakukan apa -apa perniagaan dan hanya menjaga anak -anak di rumah?” soal sinis Azam Baki.

Azam Baki berkata bahawa dengan memanjangkan siasatan walaupun tidak ada kesalahan yang dilakukan hanya akan merosakkan reputasi syarikat dan memberi persepsi buruk orang ramai kerana projek itu adalah untuk rakyat Selangor.

Walau bagaimanapun, beliau memberi jaminan kepada orang ramai bahawa SPRM akan menyiasat lebih lanjut jika ada petunjuk baru mengenai perkara itu.

PM : Terpulang pada SPRM untuk siasat syarikat suami menteri (berita-tular.com)

Perdana Menteri juga berkata hari ini bahawa ia di bawah kuasa SPRM untuk menyiasat jika ada salah laku.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img