spot_img
spot_img

Search engine China juga bina chatbot

spot_img

Shanghai, 8 Feb – Gergasi enjin carian China, Baidu semalam berkata ia sedang membangunkan chatbot berkuasa AI (Artificial Intelligent), ketika bebrapa gergasi teknologi sedang berusaha untuk mengejar kejayaan Chatgpt, aplikasi bahasa yang sangat popular yang telah mencetuskan kejutan dalam teknologi kecerdasan pintar.

Chatgpt, yang dicipta oleh San Francisco Company Openai, dikagumi kerana keupayaannya menulis esei, puisi atau kod pengaturcaraan atas permintaan dalam beberapa saat sahaja, mencetuskan kebimbangan yang meluas terhadap penipuan atau profesion-profesion tertentu menjadi tidak relevan.

Microsoft bulan lepas berkata ia melabur berbilion – bilion dolar di firma itu dan Google minggu ini berkata mereka sedang mengusahakan saingan kepada Microsoft yang dipanggil Bard.

Pertarungan dua gergasi search engine dunia

- Advertisement -

 

 

- Advertisement -

Saham Baidu melonjak lebih daripada 15 peratus pada pengumuman itu dan mereka mungkin dapat menyelesaikan ujian dalaman pada bulan Mac ini sebelum chatbot  itu tersedia kepada orang ramai

Gergasi teknologi China telah mempelbagaikan pada tahun – tahun kebelakangan ini dalam kecerdasan buatan, pengkomputeran awan dan teknologi memandu autonomi kerana pendapatan pengiklanan kekal lembap dalam menghadapi pengawasan pengawalseliaan yang lebih ketat.

Baidu dijangka mengintegrasikan Ernie Bot ke dalam perkhidmatan carian utamanya, yang membolehkan pengguna mendapatkan balasan gaya perbualan untuk hasil carian mereka dan bukannya mendapatkan senarai pautan-sama dengan pengalaman menggunakan CHATGPT.

Tanpa halangan untuk mewujudkan teks AI-synthesised, audio dan video, potensi penyalahgunaan kecurian identiti, penipuan kewangan dan mencemar reputasi boleh mencetuskan kebimbangan global.

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img