test
spot_img
spot_img

MPay peroleh kontrak 5+5 bagunkan SuperApp KTMB

spot_img

KUALA LUMPUR (10 Jun): Penyedia penyelesaian e-pembayaran Managepay Systems Bhd telah memperoleh kontrak lima tahun untuk membangunkan SuperApp untuk syarikat kereta api nasional, Keretapi Tanah Melayu Bhd (KTMB).

SuperApp itu dijangka meningkatkan kemudahan pengguna dan berpotensi menggalakkan penumpang di rangkaian kereta api KTMB, kata syarikat itu dalam pemfailan bursa saham.

Unit milik penuh kumpulan itu, ManagePay Services Sdn Bhd (MPSB), menerima kontrak daripada KTMB untuk tempoh lima tahun, dengan pilihan lanjutan lima tahun, bergantung kepada prestasi MPSB jika memuaskan.

- Advertisement -

Menurut Managepay, produk minimum SuperApp yang berdaya maju itu termasuk ciri-ciri penting seperti gerbang pembayaran, KITS dan program kesetiaan dalam SuperApp, pilihan runcit untuk penumpang dan pelbagai ciri tambahan untuk meningkatkan pengalaman pengguna.

“Projek ini bertujuan untuk memperluaskan perkhidmatan kereta api sedia ada ke dalam pelbagai sektor, dengan penekanan khusus untuk meningkatkan perkhidmatan pengangkutan.

“Hasil yang dijangkakan merangkumi SuperApp yang kaya dengan pelbagai ciri, bukan sahaja mempertingkat perkhidmatan kereta api tetapi juga menyepadukan dengan lancar dalam pelbagai sektor untuk menyediakan penyelesaian holistik dan inovatif,” tambahnya.

- Advertisement -

Selanjutnya, Managepay berkata projek itu dijangka menyumbang secara positif kepada pendapatan kumpulan mulai tahun kewangan akan datang berakhir 30 Jun 2025 (TK2025) dan seterusnya.

Keuntungan bersih syarikat ialah RM872,000 untuk tiga bulan berakhir 31 Mac 2024 atas hasil RM4.34 juta, disumbangkan oleh perkhidmatan fintechnya. Ini menandakan keuntungan pertama kumpulan selepas kerugian bersih lapan suku berturut-turut.

Managepay telah menukar akhir tahun kewangannya dari 31 Dis kepada 30 Jun.

Saham Managepay ditutup tidak berubah pada 12 sen pada Isnin, memberikannya nilai pasaran RM111.16 juta. Kaunter telah jatuh lebih 7% sejak awal tahun ini.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img