test
spot_img
spot_img

Sistem e-Jamin dalam proses rasmi selepas 4 tahun digunakan oleh mahkamah

spot_img

Eksekutif tertinggi syarikat Pertama Digital Bhd dan pegawai tertinggi dari Kementerian Kewangan sedang berbincang untuk merasmikan kontrak bagi eJamin — sistem dalam talian yang menyediakan perkhidmatan pembayaran ikat jamin untuk mahkamah tempatan, kata sumber.

Anak syarikat 51% milik Pertama Digital, Television Airtime Services Sdn Bhd, mempunyai 80% kepentingan dalam Dapat Vista Sdn Bhd, yang mengendalikan eJamin. Sistem ini telah digunakan di 188 mahkamah negara untuk pembayaran ikat jamin.

Difahamkan bahawa pemformalan kontrak dengan kerajaan akan memerlukan struktur yang lebih ketat dengan parameter disediakan untuk perkhidmatan itu. Ia juga akan memberikan Dapat Vista sedikit hak eksklusiviti untuk eJamin, dan mungkin membenarkan syarikat itu mendapatkan projek lain yang seumpamanya dengan kerajaan.

- Advertisement -

Pengarah eksekutif Pertama Digital Sabri Ab Rahman enggan mengulas ketika dihubungi oleh wartawan The Edge.

Namun begitu, satu sumber yang rapat dengan perkara itu berkata: “Akan ada parameter (kawalan) mulai sekarang [sebaik kontrak ditandatangani oleh Pertama Digital dengan kerajaan secara rasmi]. Akan ada klausa seperti peratusan masa system down yang dibenarkan; aspirasi kerajaan untuk eJamin akan dinyatakan dan parameter asas operasi akan ditetapkan.

“Sebaliknya, kontrak ini akan memudahkan syarikat Dapat Vista untuk mendapatkan kontrak lain yang seumpamanya itu untuk perkhidmatan lain daripada kerajaan… Secara ringkasnya, kerajaan mengiktiraf Dapat Vista dan eJamin sebagai penyedia perkhidmatan, pada asasnya daripada digunakan secara tidak rasmi (atau tidak diiktiraf secara rasmi oleh kerajaan), yang tidak menentu untuk pendapatan, kepada sesuatu yang lebih selamat dan jangka panjang, katakan 10 atau 20 tahun — seperti konsesi.”

- Advertisement -

Pemegang saham lain Television Airtime Services ialah Sabri Ab Rahman dengan mempunyai 27% kepentingan dan Khairul Amanda Sabri dengan 22% kepentingan. Baki 20% Dapat Vista dipegang oleh syarikat teknologi HeiTech Padu Bhd.

Isu terkini

Menurut laporan tahunan 2023, eJamin, yang dilancarkan pada Januari 2020, telah memudahkan proses pembayaran ikat jamin daripada kira-kira tiga jam kepada 15 minit sahaja, dan eJamin telah memudahkan kutipan jaminan yang cekap melebihi RM100 juta.

Pemformalisasi kontrak antara Dapat Vista dan kerajaan ini dibuat selepas syarikat itu menerima arahan daripada Pejabat Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan Malaysia pada 30 April lalu, untuk “mewajibkan pemindahan semua dana eJamin dan faedah diperoleh kepada Akaun Penerimaan Utama Jabatan Perdana Menteri”.

Arahan itu seterusnya menambah bahawa, “Mandat memerlukan pemberhentian sistem eJamin dan pengembalian kepada proses jaminan konvensional berkuat kuasa 19 Mei 2024.”

Pertama Digital mengumumkan penerimaan surat ini pada 16 Mei lalu. Sebagai tindak balas, dalam pengumumannya kepada Bursa Malaysia, syarikat itu berkata: “Dapat Vista sedang berusaha untuk mendapatkan kelulusan daripada pihak berkuasa kawal selia yang berkaitan untuk terus menyediakan perkhidmatan melalui eJamin pada masa hadapan.”

Walaupun butiran adalah terhad, The Edge memahami bahawa isu dengan Dapat Vista bergantung pada pihak tertentu yang menamakan perkhidmatan pembayaran ikat jamin syarikat sebagai pengambilan deposit, yang dicurigai. Di bawah Akta Perkhidmatan Kewangan 2013, tindakan menerima, mengambil atau menerima deposit yang menjanjikan pulangan memerlukan lesen yang sah. Dapat Vista mengumpul wang ikat jamin menimbulkan persoalan kerana dana yang diletakkan dalam bank syarikat itu menghasilkan faedah, peratusan daripadanya diambil oleh Dapat Vista.

Menurut sumber, isu pengambilan deposit sedang diselesaikan apabila arahan daripada Pejabat Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan itu keluar.

Pada 20 Mei lalu, Pertama Digital mengumumkan kepada bursa tempatan bahawa pada 17 Mei, “Jabatan Perdana Menteri, Bahagian Hal Ehwal Undang-undang telah membuat pengumuman mengenai penerusan perkhidmatan eJamin di semua mahkamah yang berkenaan di Malaysia”.

Sumber yang mengetahui perkara itu menambah: “Dengan kontrak diformalkan, bank yang terlibat dengan Dapat Vista akan mempunyai tanggungjawab langsung kepada mahkamah berbanding sistem sekarang yang lebih longgar sekarang.”

Mengenai Pertama Digital

Ia masih harus dilihat sama ada kontrak yang sedang diformalisasi ini akan membuka pintu untuk lebih banyak peluang projek sedemikian untuk Dapat Vista dan Pertama Digital serta memberi rangsangan kepada keuntungannya.

Bagi tahun kewangan berakhir 31 Dis 2023 (TK2023), Pertama Digital mengalami kerugian bersih RM6.6 juta daripada RM6.18 juta hasil. Pada TK2022, syarikat mengalami kerugian bersih sebanyak RM39 juta daripada RM8.76 juta dalam perolehan.

Pada akhir Disember 2023, Pertama Digital mempunyai wang tunai dan baki bank sebanyak RM162.69 juta dan simpanan tetap dengan bank berlesen sebanyak RM8.15 juta. Di sisi lain pengiraan akaun, syarikat itu mempunyai liabiliti semasa sebanyak RM8 juta, tanpa komitmen hutang jangka panjang. Ia juga mengalami kerugian terkumpul sebanyak RM40.53 juta.

Pertama Digital sebelum ini ialah Sinotop Holdings Bhd, tetapi pengurusan Pertama Digital, apabila ia mengambil alih, mengambil alih Be Top Group Ltd — aset utama di bawah Sinotop — dengan harga RM65 juta pada Ogos 2022. Perniagaan baharu, eJamin, bermula pada Januari 2020.

Dapat Vista, untuk TK2022 berakhir 31 Dis 2022, mencatatkan keuntungan selepas cukai sebanyak RM209,100 dengan perolehan RM8.55 juta. Pada akhir TK2022, syarikat mempunyai jumlah aset sebanyak RM151.59 juta dan jumlah liabiliti sebanyak RM137.41 juta, dengan kerugian terkumpul sebanyak RM8.66 juta.

Pemegang saham utama Pertama Digital ialah Perfect Hexagon Commodity & Investment Bank Ltd yang berpangkalan di Hong Kong dengan 22.78% kepentingan, MyPay Capital Sdn Bhd — syarikat spv (special purpose vehicle company) Sabri Ab Rahman dan bekas ketua hakim negara Tun Zaki Tun Azmi — dengan 10.04%, peguam terkemuka Tan Sri Nik Norzrul Nik Hassan Thani dengan 11.44%, dan CGS International Securities Malaysia Sdn Bhd dengan 7.13%. Sabri juga mempunyai 2.33% kepentingan langsung dalam Pertama Digital.

Jumaat lalu, Pertama Digital ditutup pada RM2.46 sesaham, diterjemahkan kepada permodalan pasaran RM1.08 bilion.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img