test
spot_img
spot_img

Lagi pertuduhan kepada anak Hamzah Zainudin

spot_img

KUALA LUMPUR, 5 Jun — Muhammad Faisal Hamzah, anak kepada Ketua Pembangkang Datuk Seri Hamzah Zainudin, hari ini mengaku tidak bersalah atas pertuduhan menerima suapan berjumlah RM100,000. Sebelum ini pada 5 April 2023, Muhammad Faisal turut didakwa di Mahkamah Sesyen atas sembilan pertuduhan melanggar peraturan barangan kawalan persekutuan.

Dilaporkan akan 9 pertuduhan dahulu itu, Muhammad Faisal dan Azizul Abdul Halim, kedua-dua pengarah Rimba Merpati Sdn Bhd, didakwa memberikan maklumat palsu dengan mencipta invois palsu untuk penjualan minyak masak bersubsidi kepada syarikat runcit tempatan.

Untuk pendakwaan terbaharu rasuah RM100,000 hari ini, Timbalan Pendakwa Raya Mahadi Abdul Jumaat mencadangkan jaminan RM30,000 dengan seorang penjamin.

- Advertisement -

Mahadi juga mengemukakan syarat tambahan, termasuk penyerahan pasport Muhammad Faisal sehingga kes selesai, keperluan Muhammad Faisal melaporkan diri di pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di Kuala Lumpur mulai Julai, dan larangan menghubungi saksi pendakwaan.

Hakim Rozina Ayob menetapkan ikat jamin RM25,000 dengan seorang penjamin.

Muhammad Faisal, 40, didakwa menerima rasuah RM100,000 daripada Izmir Abd Hamid kerana mempengaruhi Heitech Padu Berhad untuk melantik Rimba Merpati Sdn Bhd dan Per My Solutions sebagai perunding pemasaran.

- Advertisement -

Syarikat-syarikat ini telah dibayar komisen berjumlah RM700,000 selepas Heitech Padu Berhad memenangi tender RM33 juta daripada Suruhanjaya Syarikat Malaysia.

Tertuduh memohon pengurangan ikat jamin, dengan alasan pekerjaan tidak stabil serta komitmen untuk melancong ke luar negara sebulan sekali selama dua hingga tiga hari untuk menguruskan asrama di Thailand.

Kes itu ditetapkan untuk sebutan pada 5 Julai tahun ini.

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img