test
spot_img
spot_img

Hubungan baik Saudi-Israel dipupuk dalam pendidikan di sekolah

spot_img

RIYADH: Pihak berkuasa pendidikan Arab Saudi dilaporkan mula melunakkan pendirian kerajaan terhadap Israel dan Zionism dalam silibus buku teks sekolah baharu mereka.

Usaha ini dikatakan ke arah menormalisasi hubungan antara Riyadh dan Tel Aviv.

Menurut kajian IMPACT-se, syarikat yang memantau kurikulum pendidikan di wilayah Asia Barat dan Afrika Utara, buku teks di Arab Saudi untuk sesi persekolahan 2023-2024  disemak semula mengenai pendirian umum terhadap Israel dan Zionisme.

- Advertisement -

Walaupun rujukan kepada pendudukan Israel masih boleh didapati dalam buku teks dan komitmen Arab Saudi terhadap perjuangan Palestin masih ditekankan, kurikulum negara itu dilaporkan tidak lagi menekankan Israel sebagai musuh atau negara musuh.

Selain itu, walaupun peta dalam kurikulum tidak memaparkan nama Israel, nama Palestin juga dikeluarkan meskipun sebelum ini ia meletakkan keseluruhan Palestin pada petanya.

Kajian turut mendedahkan rujukan dan ajaran anti-Semitik yang didakwa tidak lagi terdapat dalam kurikulum, selain kandungan yang menggambarkan konsep mati syahid dan jihad dihapuskan, sebaliknya diganti dengan tafsiran lain yang mengutamakan perjuangan bersifat diri sendiri.

- Advertisement -

Ketua Institut Dasar Luar Wilayah Israel, Nimrod Goren memuji dan menganggapnya sebagai langkah kecil yang menunjukkan perubahan naratif terhadap Israel, selain mempamerkan keterbukaan dan toleransi.

Semakan itu menunjukkan bahawa jika Arab Saudi menuju ke arah normalisasi, perubahan itu dilakukan selaras dengan model Emiriah Arab Bersatu (UAE) dan Bahrain yang menormalkan hubungan dengan Tel Aviv sekitar empat tahun  lalu di bawah Perjanjian Abraham.

“Proses itu menyerupai tindakan UAE dan Bahrain pada dekad sebelum Perjanjian Abraham, satu langkah yang  perlahan dan beransur-ansur yang mencerminkan toleransi dan normalisasi penglibatan, menjadikannya biasa dari segi persepsi awam,” kata Goren.

Sumber : Utusan Malaysia

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img