test
spot_img
spot_img

Elon Musk di saman lagi, kali ini $7.5b oleh pemegang sahamnya sendiri

spot_img

SAN FRANCISCO (1 Jun): Salah seorang pemegang saham Tesla memfailkan tuntutan mahkamah pada Khamis lalu yang menuduh ketua pegawai eksekutif serta pengasas Tesla, Elon Musk melakukan dagangan dalam (insider trading) apabila dia menjual lebih AS$7.5 bilion (RM35.3 bilion) saham syarikat pembuat kereta elektrik itu pada akhir 2022, dengan mendakwa usahawan billionaire menjual saham itu sebelum bilangan pengeluaran dan penghantaran yang rendah diumumkan.

Pemegang saham yang dikenali Michael Perry, dalam tuntutan mahkamah yang difailkan di Delaware Chancery Court, berkata harga saham Tesla menjunam selepas suku keempat syarikat itu didedahkan kepada umum pada 2 Jan 2023, dan mendakwa Musk “mendapat manfaat secara tidak wajar” kira-kira AS$3 bilion dalam ‘urusniaga dalaman’ untuk peroleh keuntungan.

“Musk mengeksploitasi kedudukannya di Tesla, dan dia melanggar kewajipan serta tanggungjawab kepada Tesla,” kata tuntutan mahkamah itu, meminta mahkamah mengarahkan Musk memulangkan keuntungan yang diperoleh daripada dagangan itu.

- Advertisement -

Dalam tuntutan mahkamah itu menyebut, Musk menjual saham itu antara tarikh pada November 2022 dan Disember 2022.

Tuntutan itu juga menuduh pengarah Tesla melanggar kewajipan etika mereka dengan membenarkan Musk menjual saham tersebut.

Musk dan Tesla tidak segera menjawab permintaan Reuters untuk mendapatkan komen.

- Advertisement -

Dalam tuntutan mahkamah itu, Perry berkata Musk – yang pada 2022 berkata permintaan untuk kenderaan Tesla adalah “cemerlang” – namun dia mengetahui bahawa angka yang diumumkan jauh lebih tinggi daripada jangkaan permintaan yang rendah pada pertengahan November. Musk dituduh menyalahgunakan aksesnya kepada data masa nyata syarikat, dan menjual sahamnya sebelum maklumat diumumkan kepada pemegang saham serta awam.

Berikutan berita tentang diskaun harga kenderaan yang mencetuskan kebimbangan permintaan dan pengeluaran bilangan kenderaan pada bulan Januari, stok Tesla merosot.
“Seandainya (Musk) menunggu untuk membuat jualan ini sehingga selepas berita buruk yang dikeluarkan,… jualannya akan menghasilkan kurang daripada 55% daripada jumlah yang direalisasikan daripada jualan November dan Disember 2022,” kata tuntutan mahkamah itu.

Tuntutan itu adalah satu lagi bebanan undang-undang terbaru untuk usahawan itu.

Ia muncul ketika Musk menghadapi tentangan daripada beberapa pemegang saham Tesla yang akan mengundi pada 13 Jun untuk mengkaji semula pakej gajinya bernilai AS$56 bilion, yang telah dibatalkan oleh hakim Delaware pada Januari lalu kerana hakim mendapati Musk tidak menjalankan proses itu dengan betul.

Tesla diperbadankan di Delaware.

Musk juga berada di tengah-tengah siasatan kawal selia untuk menentukan sama ada dia melanggar undang-undang sekuriti persekutuan pada 2022 apabila dia membeli saham dalam platform media sosial Twitter, yang kemudiannya dinamakan semula sebagai X. Musk berkata Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS cuba “mengganggu” dirinya melalui siasatan yang tidak wajar.

Musk dan pengawal selia pasaran AS telah berada dalam pertelingkahan selama bertahun-tahun, sejak 2018, apabila dia menulis tweet bahawa dia telah memberi jaminan untuk mengambil Tesla secara peribadi.

Tuntutan pemegang saham berasingan telah menuduh Musk menipu pelabur X dengan menangguhkan pendedahan kepentingannya dalam syarikat media sosial itu untuk mengumpul saham pada harga yang lebih rendah.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img