test
spot_img
spot_img

Trump Mungkin Jadi Presiden Dari Penjara

spot_img

Mahkamah mengenakan hukuman bersalah ke atas bekas Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump kerana secara tidak sah menutup pembayaran wang sogokkan kepada bintang filem lucah. Namun kesalahan itu tidak akan menghalang calon Republikan itu daripada meneruskan kempennya untuk merampas semula White House, walaupun beliau dijatuhkan hukuman penjara sebelum pilihan raya 5 November tahun ini.

BAGAIMANAKAH TRUMP BOLEH MENJADI PRESIDEN WALAUPUN DISABITKAN KESALAHAN?

Perlembagaan A.S melayakkan seseorang untuk menjadi presiden dengan syarat berumur sekurang-kurangnya 35 tahun dan warga A.S. yang telah tinggal di negara itu selama 14 tahun.

- Advertisement -

Sama ada sabitan jenayah mahupun hukuman penjara tidak akan menjejaskan kelayakan Trump untuk menjadi presiden. Secara teorinya, dia boleh mengangkat sumpah dari penjara jika beliau mengalahkan Presiden Demokrat Joe Biden dalam pilihan raya 5 November ini.

Kempen presiden dari penjara tidak pernah berlaku sebelum ini dalam sejarah A.S. Pemimpian Sosialis Eugene Debs tidak berjaya bertanding jawatan presiden dari penjara dalam pilihan raya 1920, namun Eugene bukanlah seorang yang bersungguh-sungguh untuk menang seperti Trump.

ADAKAH TRUMP AKAN KE PENJARA?

- Advertisement -

Masih belum diketahui apakah hukuman yang akan dikenakan oleh hakim.

Trump adalah pesalah kali pertama untuk jenayah tanpa kekerasan, dan jarang sekali orang yang tidak mempunyai sejarah jenayah yang disabitkan hanya dengan pemalsuan rekod perniagaan dijatuhkan hukuman penjara di New York. Hukuman seperti denda atau kurung di rumah adalah lebih biasa.

Hukuman maksimum untuk jenayah Trump memalsukan rekod perniagaan ialah 1-1/3 hingga empat tahun penjara, tetapi dalam kes yang melibatkan tempoh penjara, defendan biasanya dijatuhi hukuman setahun atau kurang.

Jika dihukum melebihi denda, Trump boleh diletakkan di bawah kurungan rumah atau dikenakan perintah berkurung dan bukannya dipenjarakan.

Sebagai bekas presiden, beliau mempunyai perincian Perkhidmatan Rahsia (Secret Service) seumur hidup, dan logistik serta keadaan untuk memastikan beliau selamat di penjara boleh menjadi rumit.

Trump juga boleh dibebaskan dengan ikat jamin semasa merayu akan sabitan kesalahannya.

BAGAIMANAKAH KEPUTUSAN BERSALAH MAMPU MENJEJASKAN PILIHAN RAYA?

Walaupun kes wang sogokkan dilihat secara meluas sebagai yang paling tidak memberi kesan negatif daripada empat pendakwaan jenayah yang dihadapi Trump, keputusan bersalah itu mungkin mempunyai implikasi kepada pilihan raya juga.

Tinjauan pendapat menunjukkan keputusan bersalah boleh menyebabkan beliau kehilangan undi dalam pilihan raya yang berpotensi diputuskan dengan hanya berpuluh ribu undi di sesetengah negeri yang hebat persaingannya.

Satu daripada empat ahli parti Republikan berkata mereka tidak akan mengundi Trump jika dia didapati bersalah dalam perbicaraan jenayah, menurut tinjauan Reuters/Ipsos terhadap pengundi berdaftar pada April lalu. Dalam tinjauan yang sama, 60% orang awam berkata mereka tidak akan mengundi Trump jika dia disabitkan dengan jenayah.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img