test
spot_img
spot_img

Tidur Dalam Kereta Boleh Membawa Maut

spot_img

Dua insiden baru -baru ini di Malaysia telah menyerlahkan bahaya tidur di dalam kereta, lebih-lebih lagi jika terkunci dan tertutup rapat tingkap.

Pada bulan Februari lalu, seorang wanita dengan tragisnya meninggal dunia selepas tertidur di dalam kereta di Hospital Raja Permaisuri Bainun di Ipoh.

Begitu juga, satu pasangan ditemui mati di dalam kereta mereka di sebuah stesen minyak berhampiran Rompin.

- Advertisement -

Kes-kes ini adalah suatu peringatan yang jelas tentang potensi risiko tidur dalam kereta.

Memahami risiko: Keracunan karbon monoksida

Walaupun ada yang mengamalkan Windows Car Open bagi menyediakan pengudaraan yang mencukupi, ia masih merbahaya kerana karbon monoksida dari sistem ekzos masih boleh menembusi kereta, dan terkumpul ke tahap berbahaya.

- Advertisement -

Karbon monoksida yang disedut mengikat hemoglobin dalam darah, seterusnya mengurangkan oksigen. Ini boleh menyebabkan badan manusia menjadi lemas, selalunya dengan gejala seperti pening, keletihan, dan penglihatan kabur, akhirnya menyebabkan kematian senyap.

Pencegahan: Mengambil langkah berjaga -jaga

Untuk mengelakkan tragedi tersebut, beberapa langkah boleh diambil.

Apabila perjalanan jarak jauh, gunakan perhentian rehat atau berhenti sebentar di surau atau kafe untuk menyegarkan kembali pemanduan seterusnya.

Inisiatif Kementerian Kementerian Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) untuk menubuhkan tempat perlindungan sementara (Anjung KASIH YKN) di hospital kerajaan adalah terpuji.

Program ini menyediakan penginapan yang sangat diperlukan untuk ahli keluarga yang menjaga pesakit, mengurangkan keperluan untuk tidur dalam kereta kerana keletihan.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img