test
spot_img
spot_img

PM : Kerajaan mahu latih 60,000 jurutera semikonduktor

spot_img

KUALA LUMPUR, 28 Mei — Malaysia berhasrat untuk melatih dan meningkatkan kemahiran 60,000 jurutera tempatan berkemahiran tinggi, dalam usaha meningkatkan industri sektor semikonduktor tempatan, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Dalam ucapannya di Semicon South-east Asia di sini, Anwar berkata ini adalah salah satu daripada lima ciri penting Strategi Semikonduktor Kebangsaan (NSS –  National Semiconductor Strategy) Malaysia.

Beliau juga berkata bahawa kerajaan Malaysia akan memperuntukkan sekurang-kurangnya RM25 bilion dalam sokongan fiskal untuk mengoperasikan NSS dengan insentif yang disasarkan, yang butirannya akan diumumkan oleh Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (Miti).

- Advertisement -

“Teknologi berkembang pesat, dengan kadar penggunaan semakin pantas. Sebagai contoh, Netflix mengambil masa tiga setengah tahun untuk mencapai sejuta pengguna, Facebook mengambil masa 10 bulan, Instagram mengambil masa dua setengah bulan, dan ChatGPT mengambil masa lima hari sahaja. Oleh itu, kita perlu tangkas dan boleh menyesuaikan diri dengan mengukuhkan asas kita kepada konteks dan keadaan yang berbeza.

“Kami juga menyedari bahawa mencapai sempadan teknologi cip bukanlah mudah, dan tidak juga murah. Pengeluar cip terkemuka dunia, TSMC di Taiwan, mempunyai belanjawan perbelanjaan modal sebanyak AS$28 bilion (RM131.4 bilion) kepada AS$32 bilion untuk 2024. Walaupun kami akan mengambil masa untuk sampai ke sana, kami sedang menumpukan pada bahagian lain rantaian nilai. Sebagai contoh, kenderaan elektrik (EV) mengandungi lebih 3,000 cip, dua hingga lima kali ganda daripada kenderaan ICE (Internal Combustion Engine).

“Dengan pertumbuhan pasaran EV global, Malaysia boleh menjadi hab utama untuk membekalkan cip kuasa kepada kereta EV,” kata Anwar.

- Advertisement -

Beliau menambah bahawa cip kuasa adalah kunci dalam peralihan tenaga dan teknologi penyahkarbonan dan — melalui Pelan Induk Perindustrian Baharu Malaysia 2030 (NIMP 2030) dan Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Nasional (NETR) — Malaysia sudah mempunyai pemboleh dasar dan insentif yang betul untuk syarikat yang ingin mengeluarkan mereka di sini.

“Akhirnya, NSS adalah satu cara untuk Malaysia memajukan dan mendemokrasikan teknologi demi kebaikan semua manusia. Untuk mencapai matlamat ini, kami memerlukan sokongan anda, baik daripada mereka di sini hari ini dan orang lain di luar bilik ini,” tambahnya.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img