test
spot_img
spot_img

Pasaran pekerja freelance telah mula pesat berkembang

spot_img

Pekerja bebas  atau kini dikenali pekerja gig atau freelancer telah lama dikaitkan dengan kemahiran kreatif serta teknologi dan sering dianggap sebagai nilai rendah atau kemahiran rendah. Walau bagaimanapun, pasaran kini sedang mengalami perubahan yang ketara, terutamanya di Asia Tenggara, dan menjadi segmen yang paling pesat berkembang dalam ekonomi gig untuk profesional berkemahiran tinggi.

Individu kini mencari kawalan yang lebih besar ke atas kerjaya mereka, membina ekuiti jenama dan identiti profesional mereka serta beralih daripada ditakrifkan oleh majikan mereka kepada ditakrifkan oleh kemahiran mereka. Mereka menyedari bahawa jaminan pekerjaan yang dianggap sebagai pekerjaan tetap tidak boleh dipercayai di era ini.

Orang ramai sedang mencari untuk membina kerjaya berasaskan portfolio tertumpu kepada pengumpulan pengetahuan, kemahiran dan pengalaman, berbanding sebelum ini seperti berapa tahun perkhidmatan dalam jawatan pekerjaan. Individu menyedari bahawa mereka perlu mewujudkan keselamatan melalui peningkatan kemahiran, berbanding ia diberikan kepada mereka berdasarkan sifat kontrak pekerjaan mereka.

- Advertisement -

Antara bakat yang sangat dicari termasuk pengurus projek, perunding strategi, pemasaran dan pemilik produk digital, serta mereka yang mempunyai kemahiran berkaitan digital seperti saintis data, arkitek teknologi dan pakar transformasi.

Bakat bebas di Asia Tenggara meminta kadar upah sebanyak AS$600 (RM2,822) sebulan secara purata, didorong oleh pembolehubah seperti jenis kemahiran dan permintaan untuk kemahiran tersebut, serta tahap pengalaman, projek berkaitan yang dijalankan sebelum ini dan tempoh perkhidmatan yang pernah diberikan kepada pelanggan.

Sifat peranan, skop kerja dan tahap minat individu berkenaan, serta nilai jenama pelanggan dan reputasi berhubung layanan terhadap bakat bebas juga diambil kira.

- Advertisement -

Mereka yang mempunyai pengalaman praktikal yang terbukti dalam pelaksanaan dunia sebenar dengan pengalaman 10 hingga 20 tahun yang boleh beroperasi sebagai pengamal serta berkomunikasi secara berkesan dengan pihak berkepentingan peringkat kanan adalah antara individu yang paling dicari di rantau ini, terutamanya mereka yang boleh merapatkan jurang antara perniagaan dan teknologi.

Syarikat yang mengumumkan penamatan kerja dari rumah atau pengaturan kerja hibrid  pasca-pandemik sebenarnya tidak menggusarkan para pekerja skill. Malah, bakat bebas gembira mengembara dan berada di tapak untuk kerja berasaskan projek.

Gaya hidup berdikari bermakna individu boleh bekerja di mana-mana dan tinggal di mana-mana, bahawa mereka tidak terikat dengan lokasi tetap memandangkan mereka berpindah dari satu projek ke satu projek. Freelancer sangat fleksibel dan akan mengembara di tempat yang menarik dan menikmati pengalaman berada di pasaran atau budaya baharu serta bertemu dan bekerja dengan orang baharu.

Sebaliknya, apa yang telah disaksikan ialah penggunaan model hibrid yang tidak dapat dielakkan, contohnya, tiga hari di tapak kerja dan dua hari work from home, atau semata-mata terpencil untuk projek jangka masa yang lebih pendek dan di mana pasukan projek tersebar di seluruh pasaran, berbanding bekerja dalam hab atau pejabat tunggal.

Namun kadar bayaran pasaran dan cukai kekal sebagai cabaran untuk pasaran pekerja bebas ini. Sektor bebas di Asia dan Afrika kurang mantap berbanding pasaran seperti UK, AS dan Eropah, masih terdapat kekurangan penanda aras kadar yang tersedia untuk bakat bebas. Ini boleh membawa kepada cabaran dalam penetapan harga, variasi dalam belanjawan pelanggan dan keperluan untuk berunding.

Begitu juga dengan undang-undang buruh tempatan yang mungkin berkait dengan sektor ini di mana sebagai contoh Malaysia mempunyai pekerja asing yang signifikan. Persoalannya bagi pekerja asing ini yang mempunyai sijil kemahiran dari negara asal mereka, adakah mereka dibenarkan untuk melibat diri di sektor ini oleh undang-undang ?

Untuk meningkatkan daya maju pekerjaan bebas di Malaysia dan merangsang sumbangan mereka kepada ekonomi tempatan, kerajaan boleh melaksanakan beberapa langkah dasar, yang pertama ialah komitmen berterusan terhadap visa mesra pekerja bebas.

Visa nomad digital yang diperkenalkan baru-baru ini, DE Rantau Nomad Pass oleh Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia, adalah satu inisiatif yang hebat. Industri telah melihat secara langsung bagaimana ini telah merangsang pasaran bebas Malaysia dengan menarik bakat terbaik dari seluruh rantau dan seluruh dunia. Ia juga menggalakkan kerjasama dan pertukaran pengetahuan, memperkaya ekosistem bakat tempatan.

Terdapat juga keperluan untuk pembaharuan percukaian untuk pekerja bebas. Dengan membangunkan lebih banyak peraturan cukai konkrit dan alatan yang direka khusus untuk pekerja bebas, ia boleh memudahkan proses pemfailan cukai, menyediakan garis panduan yang lebih jelas tentang perbelanjaan boleh ditolak dan menawarkan tuntutan bercukai yang unik kepada pekerja bebas.

Meringankan beban cukai dan menyediakan insentif kewangan, pekerja bebas akan mendapati lebih mudah untuk beroperasi mengikut lunas-lunas yang digariskan.

Akhirnya, hak pekerja bebas perlu ditegakkan dengan mewujudkan persekitaran kawal selia yang menyokong mereka, memastikan layanan adil dan perlindungan hak mereka. Ini termasuklah penyediaan mekanisme untuk penyelesaian pertikaian, syarat pembayaran minimum, mewujudkan platform untuk mereka mengakses nasihat undang-undang dan mewujudkan undang-undang buruh mesra pekerja bebas.

Dengan meningkatkan keselamatan pekerjaan dan menyediakan jalan untuk mendapatkan bantuan, pekerja bebas akan berasa lebih yakin dalam meneruskan kerjaya mereka, yang membawa kepada produktiviti ekonomi yang lebih besar.

Akhir sekali, akses yang lebih mudah kepada perkhidmatan kewangan dan penyelesaian perlindungan akan membantu pekerja bebas. Kewangan konvensional selama ini dibina untuk pekerja tetap, jadi pekerja bebas terus mengalami kesukaran untuk mencari penyelesaian kredit, aliran tunai dan persaraan dan perlindungan, walaupun sering memperoleh pendapatan lebih daripada mereka yang bekerja tetap.

Pekerja bebas kehilangan infrastruktur sokongan yang disediakan oleh majikan dan oleh itu sautu platformperlu dibangunkan untuk bekerjasama rapat dengan pemain pasaran lain bagi membina perkhidmatan dan penyelesaian yang diperlukan untuk membantu menjadikan kerjaya bakat bebas sebagai aspirasi, boleh dicapai dan bermanfaat.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img