test
spot_img
spot_img

Makanan ultra-proses penyebab kardiometabolik untuk jangka masa panjang bagi kanak-kanak

spot_img

NEW YORK, 26 Mei — Makanan ultra-proses seperti minuman bergas soda, nugget ayam dan mee segera telah menjadi tumpuan perhatian saintifik selama beberapa tahun. Kini, penyelidik di Sepanyol telah mendapati bahawa pengambilan makanan ultra-proses semasa zaman kanak-kanak dikaitkan dengan kesihatan kardiometabolik yang lebih teruk seperti kencing manis, hipertensi, obesiti perut.

Dengan penjimatan masa, harga yang berpatutan dan ketersediaan segera, makanan ultra proses — yang telah melalui tahap pemprosesan yang tinggi serta pelbagai bahan tambahan untuk rasa, tekstur dan jangka hayat — ia menjadi pilihan mudah bagi ramai ibu bapa, terutamanya ibu bapa yang sibuk .

Tetapi apakah risiko kesihatan bagi kanak-kanak,di mana makanan yang diproses ini kaya dengan lemak tepu, gula dan garam, dimakan sejak awal kehidupan mereka lagi ? Inilah soalan yang dijawab oleh pasukan penyelidik dari Unit Pemakanan Manusia di Universitat Rovira i Virgili (URV) di Tarragona, Sepanyol.

- Advertisement -

Untuk berbuat demikian, mereka berusaha untuk menilai kesan makanan ultra-proses terhadap kesihatan sekitar 1,500 kanak-kanak perempuan dan lelaki berumur 3 hingga 6 tahun dari tujuh bandar Sepanyol, termasuk Córdoba, Barcelona, ​​Valencia dan Zaragoza.

Untuk kajian yang dijalankan dengan kerjasama Institut Penyelidikan Kesihatan Pere Virgili (IISPV) dan Pusat Rangkaian Penyelidikan Bioperubatan, para penyelidik meneliti data mengenai pengambilan makanan ultra-proses peserta bersama-sama dengan pelbagai ukuran seperti indeks jisim badan, jisim lemak, indeks lilitan pinggang, tekanan darah dan kolesterol.

Diterbitkan dalam jurnal, JAMA Network Open, penyelidikan ini bersetuju bahawa penggunaan makanan ultra-proses pada zaman kanak-kanak telah menyebabkan kemerosotan dalam kesihatan kardiometabolik. Secara terperinci, saintis menjelaskan bahawa kanak-kanak yang mengambil lebih banyak jenis makanan ini mempunyai skor tertinggi dari segi indeks jisim badan, lilitan pinggang, indeks lemak badan dan paras gula dalam darah. Sebaliknya bagi kanak-kanak yang mengelak pemakanan ini, mereka mempunyai tahap kolesterol HDL paling rendah dalam darah, iaitu, kolesterol “baik”.

- Advertisement -

Memandangkan penemuan ini, para saintis menyerlahkan “kepentingan menangani masalah pengambilan berlebihan makanan ini oleh kanak-kanak,” dan menyeru dasar awam untuk mencegah risiko yang berkaitan dengan diet sedemikian. “Penemuan kami menimbulkan kebimbangan. Walaupun magnitud yang kami temui boleh dianggap sebagai kepentingan klinikal yang terhad, … terdapat hubungan yang signifikan antara pemakanan mereka dan kesan kesihatan ini, “kata Nancy Babio, penyelidikan utama kajian itu, dipetik dalam siaran berita. Dia menambah: “Adalah penting untuk mengenali kepentingan tabiat pemakanan awal dan implikasi masa depannya terhadap kesihatan kardiometabolik.”

Para penyelidik mencadangkan bahawa keutamaan harus diberikan untuk menyasarkan populasi yang paling terdedah, kerana kajian itu mendedahkan bahawa anak-anak ibu bapa dengan tahap pendidikan yang lebih rendah atau profil sosio-ekonomi yang lebih rendah biasanya menggunakan lebih banyak makanan ultra-proses, menjadikan mereka lebih terdedah kepada masalah kesihatan.

Ini bukan kali pertama makanan ini dipilih oleh saintis. Pada awal Mei lalu, penyelidikan yang dijalankan ke atas lebih 100,000 orang mendedahkan bahawa makanan ultra-proses ini boleh meningkatkan risiko kematian pramatang (awal). Kajian terdahulu telah mencadangkan peningkatan risiko kanser, penyakit jantung dan juga gejala kemurungan.

 

 

Sumber — Studio ETX

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img