test
spot_img
spot_img

Elon Musk di Bali

spot_img

Bali, 19 Mei — Billionaire teknologi Elon Musk tiba hari ini di pulau peranginan Bali, Indonesia dalam agenda melancarkan perkhidmatan internet satelit miliknya, Starlink untuk meluaskan internet ke kawasan terpencil di negara itu.

Berjuta-juta orang di Indonesia yang mempunyai lebih daripada 17,000 pulau, pada masa ini tidak mempunyai perkhidmatan internet stabil.

Elon Musk, yang membuat lawatan pertamanya ke negara Asia Tenggara itu, dijadualkan melancarkan Starlink bersama Presiden Joko Widodo di sebuah klinik di ibu negara Bali, Denpasar petang ini.

- Advertisement -

Kerajaan Indonesia berharap Starlink akan membantu penyambungan internet untuk sampai ke kawasan paling terpencil.

Elon Musk juga akan berucap di Forum Air Sedunia yang kini diadakan di pulau percutian itu, menurut sumber kerajaan Indonesia.

Perkhidmatan Starlink akan diuji pada bulan ini di Nusantara, ibu negara baharu Indonesia di kepulauan Borneo, yang akan dibuka pada Ogos tahun ini, menurut pegawai kerajaan.

- Advertisement -

Kerajaan Indonesia sedang memindahkan ibu negara dari Jakarta yang teruk sesak dan masalah banjir serta mendapan. Para penyelidik berkata Jakarta berkemungkinan akan berada di bawah air menjelang 2050 disebabkan oleh peningkatan paras laut dan mendapan tanah.

Starlink telah memperoleh permit untuk beroperasi di Indonesia awal bulan ini, boleh dilancarkan secara komersial di seluruh kepulauan negara itu.

Starlink juga turut tersedia di Asia Tenggara di Malaysia dan Filipina.

Menggunakan rangkaian satelit orbit Bumi rendah, Starlink boleh menyediakan internet ke lokasi terpencil atau kawasan yang mempunyai infrastruktur komunikasi biasa yang tidak dicapai penyedia internet biasa.

Menurut Bank Dunia, kira-kira dua pertiga daripada kira-kira 270 juta penduduk Indonesia mempunyai akses kepada internet setakat 2022.

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img