test
spot_img
spot_img

Kehidupan Tua Semakin Mahal

spot_img

Ringgit yang lemah, inflasi dan peningkatan kos sara hidup telah menyebabkan ramai rakyat Malaysia merasai tekanan.

Tidak terkecuali penduduk warga tua di negara ini, yang mungkin sebenarnya menghadapi masa paling sukar dengan terpaksa bergelut dengan cabaran dua kali ganda iaitu simpanan persaraan yang tidak mencukupi dan kenaikan harga segala-galanya daripada makanan kepada penjagaan kesihatan.

Benar, kerajaan telah menjanjikan pengagihan bantuan dan subsidi yang lebih baik di bawah inisiatif seperti Hab Pangkalan Data Pusat (PADU).

- Advertisement -

Namun, keberkesanan pelbagai langkah itu dibiarkan untuk dilihat, dan pada masa ini, bukan sahaja warga emas Malaysia sedang bergelut untuk menghadapinya, begitu juga dengan penjaga dan keluarga mereka.

Bagi anak-anak yang sedang membalas jasa ibu bapa untuk memastikan kualiti hidup orang tua mereka terjamin dan diberkati,  ia memerlukan keutamaan kewangan yang sangat berhati-hati.

Boleh dikatakan kebanyakan pendapatan habis digunakan untuk menjaga ibu bapa warga tua seperti makanan, ubat-ubatan dan lampin dewasa hinggalah kepada bantuan mobiliti seperti kerusi roda dan tongkat. Mengikut pasaran, harga alat-alatan ini telah meningkat harganya.

- Advertisement -

“Saya telah melihat harga antara RM40 hingga RM50 untuk satu pek lampin dewasa. Ya, ada pilihan yang lebih murah. Tetapi apabila ia melibatkan perkara yang sama pentingnya dengan keselesaan dan kesejahteraan ibu bapa saya, saya sentiasa cuba untuk kualiti terbaik,” kata Osman 37, salah seorang Akauntan di ibu negara yang menjaga ayahnya.

Callister Ramasamy, seorang pengurus besar berusia 39 tahun pula, menjadi penjaga tunggal ibunya apabila dia disahkan menghidap Alzheimer, menghadapi masalah yang sama.

Tetapi cabaran sebenar, dia akui, adalah mengimbangi menjaga ibunya dan menguruskan rumah tangganya sendiri.

“Apabila keadaan ibu saya semakin meningkat, kami membawa masuk bantuan yang diupah untuk membantu menjaganya. Sekarang, pada hujung minggu, dia tinggal di pusat jagaan. Ini memberikan kami sekeluarga sedikit ruang bernafas, kerana saya perlu mempertimbangkan kesihatan mental anak perempuan saya juga. ,” jelasnya.

Malangnya, kos pengaturan ini sangat besar, dan dengan mudah boleh meningkat kepada RM9,000 sebulan, kata Callister.

Secara kebetulan, pesara perkhidmatan awam dan keluarga mereka juga kelihatan bergelut.

Seorang pengurus NGO yang hanya ingin dikenali sebagai Fadhilah, contohnya, menjelaskan bahawa ayahnya seprang mangsa strok berusia 66 tahun yang terselamat dan kini menjadi separa kurang upaya layak mendapat penjagaan kesihatan awam percuma kerana dia adalah seorang pesara kerajaan dan memegang kad orang kurang upaya (OKU). ). Namun, kesesakan kemudahan perubatan awam di Malaysia bermakna sudah banyak kali Fadhilah dan keluarganya terpaksa memilih rawatan swasta.

“Ayah saya dimasukkan ke hospital beberapa bulan lalu dan terpaksa menunggu selama 12 jam sebelum mendapat katil di jabatan kecemasan. Selepas itu, dia menunggu 30 jam lagi untuk katil di wad perubatan,” katanya.

Walau bagaimanapun, rawatan perubatan swasta adalah mahal, dengan Fadhilah menyatakan bahawa lawatan pantas ke hospital swasta dengan mudah boleh menelan belanja RM400.

Penuaan adalah urusan semua ahli keluarga

Kepada ahli majlis Persatuan Penuaan Sihat Malaysia (MHAS) Dr Kejal Hasmukharay, menjaga orang tua sepatutnya menjadi tanggungjawab semua orang. Malangnya, banyak cabaran berterusan, terutamanya dari segi penjagaan perubatan.

Sebagai contoh, beliau menjelaskan bahawa disebabkan oleh kekurangan pakar geriatrik, terdapat masa menunggu yang lama untuk perkhidmatan penjagaan khusus di kemudahan penjagaan kesihatan kerajaan.

“Penjagaan kesihatan swasta mungkin menawarkan akses yang lebih pantas, tetapi tidak semua orang mampu menanggung kos yang tinggi.

“Inilah sebabnya penting bagi semua profesional penjagaan kesihatan untuk dilengkapi dengan pengetahuan tentang penjagaan geriatrik.”

Pakar perunding dan pakar geriatrik seterusnya menyokong penjagaan kesihatan sejagat untuk menampung keperluan penjagaan warga emas yang pelbagai, daripada pemeriksaan kencing manis hingga pemulihan selepas strok. Beliau juga mencadangkan agar mengadakan lebih banyak program kesedaran komuniti yang memfokuskan pada langkah-langkah kesihatan pencegahan dan bukannya kuratif.

Walau bagaimanapun, inilah sebabnya mengapa ketua ekonomi Kumpulan Ambank Firdaos Rosli berkata bahawa kuasa yang sepatutnya, pertama sekali, menumpukan kepada pembaharuan kepada sistem percukaian untuk menangani kemerosotan hasil akibat populasi yang semakin tua dan meningkatkan pendapatan negara untuk membantu membiayai penjagaan warga emas.

“Kementerian, agensi Malaysia dan swasta harus juga bekerjasama untuk menambah baik skim perlindungan sosial, kewangan dan meningkatkan keyakinan dalam kalangan warga emas”, ujarnya.

Persoalan kini adalah adakah rakyat Malaysia hanya perlu bergantung kepada kerajaan atau sistem kewangan konvensional bagi menjamin masa hadapan warga tua ?

Masyarakat harus digalakkan untuk mempunyai pengetahuan akan kewangan alternatif bagi menjamin hidup warga tua dalam tempoh yang singkat dan berpanjangan serta boleh diwarisi.

www.rmstar.net amat komited menyediakan peluang tersebut kepada seluruh rakyat Malaysia.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img