spot_img
spot_img

TikTok lancar applikasi foto, saing Instagram

spot_img

SAN FRANCISCO, 16 April ― TikTok semakin berkembang applikasinya, dan akan menyediakan platform foto. Platform sosial dari China baru-baru ini mengumumkan pelancaran TikTok Notes, aplikasi baharu, masih dalam fasa ujian, yang bertujuan untuk bersaing secara langsung dengan Instagram.

TikTok tidak berpuas hati dengan hanya menjadi platform perkongsian video pendek. Laman sosial popular itu baru-baru ini mengumumkan pelancaran Notes, aplikasi baharu yang bertujuan untuk bersaing dengan Instagram.

Menurut tangkapan skrin yang diambil oleh sesetengah pengguna, TikTok Notes akan membolehkan pengguna berkongsi foto.

- Advertisement -

Pengguna juga telah menerima pemberitahuan yang memaklumkan mereka tentang fakta bahawa siaran foto mereka mungkin diterbitkan semula pada Notes, melainkan jika mereka tidak mahu.

“Sebagai sebahagian daripada komitmen berterusan kami untuk menginovasi pengalaman penggunaan TikTok, kami sedang meneroka cara untuk memperkasakan komuniti kami untuk mencipta dan berkongsi kreativiti mereka dengan foto dan teks dalam ruang khusus untuk format tersebut,” kata jurucakap TikTok kepada TechCrunch.

Buat masa ini, gergasi China itu belum mengumumkan tarikh pelancaran untuk aplikasi Notes. Reka bentuk aplikasi juga akan didedahkan tidak lama lagi, menurut Tech Crunch.

- Advertisement -

Sementara itu, laman web https://notes.tiktok.com/ menawarkan pandangan pertama tentang applikasi yang akan datang itu.

TikTok berharap Notes akan membolehkannya bersaing dengan Instagram, yang kini merupakan aplikasi sosial paling popular di kalangan golongan muda untuk memuat naik foto. Menurut kajian baru-baru ini, warga Amerika berusia 12-34 tahun sebahagian besarnya menyukai Instagram, diikuti oleh TikTok dan Facebook.

Begitu juga, TikTok telah berusaha untuk bersaing dengan YouTube dengan melancarkan penyiaran video selama 30 minit. Aplikasi itu telah pun mengambil langkah pertama ke arah kandungan yang lebih panjang dengan melancarkan format video selama 10 minit.

 

Sumber ― Studio ETX

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img