spot_img
spot_img

RM230juta wang ihsan diberikan kepada Kelantan dan Terengganu

spot_img

PUTRAJAYA, 8 April — Kerajaan Persekutuan telah mengeluarkan wang ihsan berjumlah RM172.3 juta kepada kerajaan Terengganu dan RM58.6 juta kepada Kelantan minggu lepas bagi membiayai komitmen emolumen kerajaan negeri.

Kementerian Kewangan (MoF) berkata, selain itu, sejumlah RM103.1 juta turut diberikan kepada Terengganu untuk obligasi kerajaan negeri kepada kontraktornya.

Kenyataan itu menambah, baki wang masih akan digunakan untuk Terengganu dan Kelantan melalui projek atau program untuk kepentingan rakyat seperti pembasmian kemiskinan dan projek infrastruktur asas untuk kesejahteraan rakyat di negeri-negeri itu.

- Advertisement -

“Kerajaan Madani sentiasa adil dan saksama dalam soal pemberian kepada semua kerajaan negeri.

“Ini dicerminkan melalui peningkatan geran Kerajaan Persekutuan kepada kerajaan negeri serta peruntukan pembangunan untuk semua negeri bagi 2023 dan 2024,” katanya sambil menambah bahawa geran itu disalurkan ke semua negeri secara serentak setiap bulan.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, dalam kenyataan sama, Kerajaan Madani komited untuk memastikan bayaran muhibah diperuntukkan untuk kepentingan negeri Terengganu dan Kelantan, dengan keutamaan diberikan kepada perbelanjaan yang benar-benar membantu rakyat kedua-duanya negeri.

- Advertisement -

“Kerajaan sentiasa terbuka kepada perbincangan dan cadangan daripada kerajaan negeri Terengganu dan Kelantan berhubung penggunaan bayaran tersebut supaya ia dapat digunakan secara berkesan untuk membantu rakyat secara langsung,” kata Anwar, yang juga Menteri Kewangan.

Menurut kenyataan itu, pada tahun lalu, kerajaan Madani menyalurkan geran muhibah petroleum berjumlah RM786 juta kepada kerajaan negeri Terengganu dan RM200 juta kepada kerajaan negeri Kelantan. Kenyataan itu juga mengatakan bahawa pemberian daripada Kerajaan Persekutuan tidak termaktub dalam undang-undang.

 

Sumber & foto — Bernama

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img