spot_img
spot_img

Isa Samad bebas

spot_img

PUTRAJAYA: Bekas Pengerusi Felda, Tan Sri Mohd. Isa Abdul Samad hari ini dilepaskan dan dibebaskan daripada sembilan tuduhan rasuah membabitkan pembelian Merdeka Palace Hotel & Suites di Kuching, Sarawak, sembilan tahun lalu.

Panel tiga hakim diketuai Datuk Vazeer Alam Mydin Meera yang bersidang bersama-sama Datuk Ahmad Zaidi Ibrahim dan Datuk S.M Komathy Suppiah turut mengetepikan hukuman penjara enam tahun dan denda RM15.45 juta yang dikenakan terhadap bekas Menteri Besar Negeri Sembilan itu sebelum ini.

Panel terbabit memutuskan demikian selepas mendapati Hakim Mahkamah Tinggi telah terkhilaf apabila menerima keterangan saksi pendakwaan ke-21 (SP21), Muhammad Zahid Md. Arip yang ketika itu pegawai khas politik Mohd. Isa.

- Advertisement -

“Tiada bukti kredibel lain yang menunjukkan bahawa ‘kirim salam’ yang dinyatakan oleh perayu (Mohd. Isa) membawa maksud meminta suapan,” kata Hakim Vazeer ketika membaca ppenghakiman ringkas panel itu.

Pada 3 Februari 2021, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur mensabitkan Mohd. Isa, 74, atas sembilan pertuduhan rasuah RM3 juta berkaitan pembelian Merdeka Palace Hotel & Suites di Kuching, Sarawak oleh Felda.

Mohd. Isa didakwa menerima rasuah berjumlah RM3,090,000 daripada Ikhwan menerusi Muhammad Zahid, sebagai tanda terima kasih bagi membantu meluluskan pembelian hotel oleh FICSB pada harga RM160 juta.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img