spot_img
spot_img

Gaji Bumiputera RM2200, gaji Cina RM4,000

spot_img

PUTRAJAYA (2 Mac): Pelaksanaan dasar pemerkasaan Bumiputera perlu mengambil pendekatan yang lebih universal, dengan pelaksanaan di peringkat nasional dan bukan hanya tertumpu kepada peringkat komuniti,  kata Pengerusi Bursa Malaysia Bhd Tan Sri Abdul Wahid Omar.

Beliau berkata penekanan perlu dibuat dalam konteks menjadikan Malaysia sebuah negara yang makmur, inklusif, serta mampan, di mana tiada siapa yang ketinggalan.

Dalam pembentangan beliau pada Kongres Ekonomi Bumiputera (KEB) 2024, beliau berkata pendekatan universal itu harus menggabungkan konsep alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG), termasuk kesaksamaan sosial.

- Advertisement -

Melihat kepada agenda pemerkasaan Bumiputera, beliau berkata selepas enam dekad pelaksanaan dasar, terdapat beberapa pencapaian terutamanya peningkatan bilangan profesional Bumiputera.

Namun begitu, pencapaian dari segi pendapatan dan gaji serta pemilikan aset masih rendah dan jauh ketinggalan, katanya.

Beliau mendedahkan hanya satu daripada 97 syarikat yang disenaraikan di Bursa Malaysia dalam tempoh tiga tahun kebelakangan ini mempunyai majoriti saham bumiputera.

- Advertisement -

“Ini suatu ‘wake-up call’ (bagi kita), ini situasi sebenar yang berlaku,” katanya.

Beliau berkata, kadar pemilikan ekuiti bagi saham tersenarai dan tidak tersenarai juga masih rendah iaitu sekitar 18.4 peratus.

“Angka tersebut masih jauh untuk mencapai sasaran 30 pe­ratus ekuiti bumiputera melalui Dasar Ekonomi Baru (DEB),” ujarnya.

“Dalam konteks pendapatan isi rumah, golongan Bumiputera masih berada pada tahap 29%, lebih rendah daripada kaum Cina. Ia lebih ketara dari segi pendapatan dan gaji Bumiputera berbanding yang lain.

“Pertamanya, gaji di Malaysia adalah rendah, di mana median ialah RM2,600, manakala dari segi kaum, median gaji Bumiputera adalah sekitar RM2,200, 45% lebih rendah daripada orang Cina, yang median pendapatannya ialah RM4,000. ,” terangnya semalam.

Beliau berkata agenda pemerkasaan Bumiputera terlalu tertumpu kepada sektor awam, yang hanya menyumbang 17.8% daripada keluaran dalam negara kasar, berbanding sektor swasta 76.2%.

“Jika kita tidak memperluaskan dasar kepada sektor swasta, pencapaian Bumiputera akan terus rendah. Kepelbagaian, ekuiti dan rangkuman adalah penting untuk pelaksanaan dalam sektor swasta, yang merupakan pemacu utama ekonomi negara, untuk meningkatkan keberkesanan [dasar],” katanya.

Menyentuh resolusi daripada pelbagai sesi penglibatan untuk mencipta kekayaan dan penguasaan korporat, beliau berkata ia berada di penghujung rantaian, yang bermula dengan pendidikan, pekerjaan, pelaburan, dan kemudian akhirnya penciptaan kekayaan.

Salah satu cadangan yang dibangkitkan ialah inisiatif, termasuk memberi peluang sama rata kepada rakyat, peluang untuk bekerja, dan menyertai perniagaan secara saksama tanpa diskriminasi.

Selain itu, pembangunan sumber manusia yang menyeluruh adalah perlu dan penting untuk memberikan pendidikan yang sesuai kepada rakyat Malaysia, contohnya mempelajari bahasa ketiga, seperti Mandarin, Tamil, Arab, Jepun, atau lain-lain.

“Penguasaan bahasa yang meluas boleh meningkatkan peluang. Adalah penting bagi masyarakat Bumiputera untuk mahir dalam bahasa Mandarin, kerana China adalah rakan perdagangan terbesar kami dan akan menjadi ekonomi terbesar di dunia.

China juga merupakan pelabur terbesar Malaysia. Ia adalah satu kelemahan untuk menjadi kurang mahir dalam bahasa,” tambahnya.

Satu lagi cadangan daripada sesi penglibatan adalah untuk mewujudkan dana pemangkin untuk meningkatkan prestasi korporat di Malaysia, dan memastikan syarikat Malaysia menerima “kepelbagaian, ekuiti dan keterangkuman”, dan memastikan elemen mampan diterima pakai dan dilaksanakan.

“Pendedahan mandatori pecahan etnik, jantina dan umur ditekankan dalam aspek kepelbagaian, ekuiti dan keterangkuman. Organisasi yang pelbagai sudah tentu menjadi kekuatan dalam mana-mana organisasi,” katanya.

Abdul Wahid berkata sesi penglibatan itu juga dicadangkan untuk meningkatkan wakaf tunai ke skala yang lebih besar — untuk disalurkan bagi pembangunan sosio-ekonomi dalam sektor pendidikan dan kesihatan.

Pengerusi Bursa itu turut menekankan kepentingan penubuhan platform data bersepadu untuk menilai pemilikan aset Bumiputera, supaya dasar yang sesuai dapat dirangka.

Menyentuh cadangan untuk memperkenalkan Akta Kesaksamaan, beliau berkata adalah lebih penting untuk memperkenalkan dasar peluang sama rata terlebih dahulu sebelum merangka akta tertentu.

“Jika dasar melalui galakan tidak berkesan, mungkin tindakan diperlukan. Buat masa ini, dasar itu memadai jika semua rakyat Malaysia mengamalkan semangat kepelbagaian, ekuiti dan keterangkuman,” tambahnya.

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img