spot_img
spot_img

Kenapa SST naik ? Fahaminya dengan mudah

spot_img

Sudah lah musim panas. Bertambah panas lagi hari ini cukai Jualan dan Perlhidmatan – SST (sale & service tax) naik dari 6% ke 8%

Kenapa dinaikkan ? Ramai menyalahkan kerajaan. Adakah berpunca dari kerajaan hari ini , faktor luar, atau mewarisi kemerosotan lama ? Mari kita pertimbangkan.

Walau bagaimanapun, ini tidak akan termasuk pada makanan dan minuman, telekomunikasi dan perkara-perkara yang lebih berasaskan kepada pengguna.

- Advertisement -

Peningkatan ini akan memberi tambahan kerajaan menurut pengiraan, pendapatan sebanyak RM3 bilion kepada kerajaan. Ini dijangka mengurangkan defisit fiskalnya.

Apakah defisit fiskal?

Defisit berlaku apabila wang keluar (perbelanjaan) melebihi wang yang masuk (pendapatan kerajaan – paling besar dari cukai). Mana-mana kerajaan yang mempunyai defisit fiskal bermaksud ia telah berbelanja di luar kemampuannya.

- Advertisement -

Sama juga seperti kewangan individu. Perbelanjaan melebihi pendapatan !

Tetapi, dalam konteks kerajaan, defisit fiskal tidak semestinya bermakna tidak baik.

Kadang-kadang kerajaan berbelanja lebih banyak untuk meningkatkan ekonomi yang lembap seperti memberi rakyat lebih banyak wang untuk dibelanjakan untuk merangsang aktiviti ekonomi, atau perbelanjaan untuk penambahbaikan, seperti infrastrukturnya.

Tetapi apabila telah lama berlaku defisit dalam jangka masa panjang, ia boleh membahayakan pertumbuhan dan kestabilan ekonomi.

Sepanjang tempoh 10 tahun dari 2013 hingga 2022, defisit fiskal Malaysia purata 4.2 peratus daripada KDNK. Tidak termasuk dana Covid-19 apabila wabak itu melanda, defisit fiskal Malaysia akan berada pada purata secara konsisten di bawah 4.0 peratus daripada KDNK.

Untuk membayar balik defisit, kerajaan meminjam wang dengan mengeluarkan bon.

Para pelabur, membeli bon ini dan dibayar faedah tetap oleh Kerajaan.

Sebagai individu, peraturan pertama dalam kewangan, jangan sesekali berbelanja lebih daripada pendapatan kita. Jelas ia adalah perangkap yang membahayakan matlamat kewangan masa depan.

Untuk rekod pada 2022, Malaysia merekodkan defisit fiskal -5.6%.

Sebagai perbandingan, Singapura -0.3%, China -7.4%, AS -5.5% pada tahun yang sama.

Kesimpulannya, pemulihan ekonomi mengambil masa panjang dan banyak faktor akan terlibat untuk mempengaruhi pemulihan itu seperti kestabilan politik, kurangnya ketirisan berbelanja (rasuah) , faktor global dan lain-lain.

Bagi konteks Malaysia, mana-mana kerajaan memerintah juga akan menghadapi defisit fiskal ini, mungkin pendekatannya berbeza untuk menambah pendapatan kerajaan. Namun kembali kepada point di atas, pendapatan utama kerajaan adalah daripada cukai.

Cukai mana lagi nak dinaikkan ? Kalau GST yang terbaik, digunapakai hampir 90% negara di dunia telah dipolitikkan ‘buruk’ di Malaysia, pastinya sesiapa sahaja yang memerintah akan terpaksa memilih jalan yang memang tidak akan popular.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img