spot_img
spot_img

Dasar Zahid lebih baik dari Rafizi untuk ekonomi bumiputera

spot_img

PUTRAJAYA, 29 Feb — Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi hari ini menggesa kerjasama ekonomi tulen antara Bumiputera Malaysia dan kaum lain diteruskan, ketika beliau merasmikan Kongres Ekonomi Bumiputera pertama yang diadakan oleh kerajaan Madani.

Berbeza dengan kenyataan Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli mahu membuat akta menghalang budaya ‘ali baba’ dikuatkuasakan.

Ali baba bermaksud mereka yang dianugerahkan projek kerajaan, tetapi menyewakan projek itu kepada pihak ketiga yang berkemampuan menjalankannya. Kebiasaannya golongan bumiputera mempunyai peluang memperoleh lesen atau projek kerajaan, tetapi kurang modal perniagaan atau kemahiran. Seterusnya mereka menyewakan projek itu kepada kaum Cina untuk dilaksanakan kerana mereka mempunyai modal serta pengalaman yang lebih lama dalam perniagaan.

- Advertisement -

Zahid berkata kerjasama ekonomi antara kaum telah wujud sejak Dasar Ekonomi Baru yang diperkenalkan oleh perdana menteri kedua, Allahyarham Tun Abdul Razak Hussein, tetapi berkata “beberapa aspek kerjasama itu mungkin mempunyai ketulenan yang boleh dipersoalkan”.

Beliau berharap kongres tiga hari itu akan membetulkan perkara itu melalui resolusi yang akan mengukuhkan hubungan ekonomi antara etnik yang lebih kukuh.

“Kita mesti memupuk hubungan ekonomi tulen antara Bumiputera dan etnik lain. Dalam konteks keterangkuman hubungan ini wujud sejak DEB tetapi beberapa aspek kerjasama itu mungkin mempunyai ketulenan yang boleh dipersoalkan,” katanya.

- Advertisement -

“Melalui (pelan) Transformasi Ekonomi Bumiputera, kita tidak mahu aktiviti ekonomi dilakukan hanya atas nama Bumiputera. Kami mahu Ali dan Baba benar-benar bekerjasama untuk menjalankan perniagaan,” tambah timbalan perdana menteri mengenai istilah “Ali Baba” yang biasa digunakan untuk menggambarkan penyewaan projek kepada pihak ketiga.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img