spot_img
spot_img

Billionaire India gabung dengan Disney menjadi kuasa media bernilai AS$8.5 bilion

spot_img

MUMBAI – Billionaire India Mukesh Ambani, melalui syarikatnya Reliance Industries dan Walt Disney hari ini mengumumkan penggabungan TV India dan aset media penstriman online mereka, mewujudkan kuasa AS$8.5 bilion nilai syarikat di negara paling ramai penduduk di dunia itu, menurut laporan Reuters.

Entiti yang digabungkan itu akan mempunyai 120 saluran TV dan dua platform penstriman, menjadikan perniagaannya lebih besar daripada pesaingnya seperti Sony Jepun, Netflix dan Zee Entertainment India dalam sektor media dan hiburan yang dianggarkan bernilai $28 bilion.

Bersama-sama, Reliance dan Disney akan mempunyai lebih 750 juta penonton di seluruh India dan juga akan dicapai oleh diaspora India di seluruh dunia.

- Advertisement -

Berikut ialah pecahan aset penggabungan mereka:

TELEVISYEN

* Viacom18, majoriti dimiliki oleh Reliance, mempunyai 40 saluran televisyen, termasuk Comedy Central, Nickelodeon dan MTV.

- Advertisement -

* Disney Star, nama terkenal di India, mempunyai kira-kira 80 saluran dan jenama itu terkenal dengan drama keluarga Hindi serta filem Hollywood.

* Saluran kedua-dua syarikat merangkumi program hiburan umum, sukan, TV kanak-kanak, dokumentari dan gaya hidup. Mereka juga meliputi beberapa pengaturcaraan bahasa serantau.

* Viacom18 mempunyai hak TV untuk perlawanan kriket domestik dan antarabangsa yang dikendalikan oleh Lembaga Kawalan Kriket di India. Disney mempunyai hak TV untuk Liga Perdana India (IPL) yang popular sehingga 2027.

PENYIARAN

* JioCinema Reliance dan Disney’s Hotstar akan mempunyai perpustakaan gabungan 200,000 jam tambahan kandungan yang merangkumi drama televisyen, filem dan acara sukan.

* Disney’s Hotstar ialah aplikasi penstriman video kedua paling banyak dimuat turun di India pada tahun 2022 selepas MX Player, menurut laporan oleh Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry dan EY.

* Kandungan penstriman Disney termasuk filem blockbuster global, filem dari alam semesta Marvel serta dokumentari National Geographic. Ia menstrim tujuh daripada 15 rancangan asal yang paling banyak ditonton di India pada 2022, menurut laporan oleh firma perunding media Ormax.

* Disney mempunyai hak digital untuk perlawanan Majlis Kriket Antarabangsa di India sehingga 2027, manakala JioCinema Ambani kini mempunyai hak penstriman untuk IPL sehingga 2027 selepas mendahului Disney.

* JioCinema tahun lepas membuat perjanjian dengan The Pokemon Company untuk menstrim kandungan dan menandatangani perjanjian dengan Warner Bros untuk membawa lebih banyak kandungan Hollywood dan antarabangsa pada platformnya.

 

(Dipetik sari Reuters. Laporan oleh Dhwani Pandya dan Sriram Mani; Penyuntingan oleh Tomasz Janowski)

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img