spot_img
spot_img

Pastikan applikasi Al-Quran diiktiraf kerajaan

spot_img

KOTA BHARU, 27 Feb — Kementerian Dalam Negeri (KDN) kini sedang memantau beberapa aplikasi al-Quran yang terdapat di pasaran yang belum mendapat kelulusan dan pensijilan.

Setiausaha Bahagian Penguatkuasaan dan Kawalan KDN Nik Yusaimi Yussof, berkata aplikasi ini digunakan oleh masyarakat Islam, menimbulkan kebimbangan berikutan kekeliruan yang mungkin ditimbulkan.

“Ada aplikasi al-Quran yang dibangunkan oleh syarikat pembangunan aplikasi tempatan ini tidak mendapat kelulusan malah ada yang belum mengemukakan permohonan kelulusan.

- Advertisement -

“Setakat ini, hanya satu aplikasi al-Quran iaitu ‘Smart Quran’ telah mendapat pensijilan daripada KDN, mengesahkan ketulenannya untuk digunakan oleh masyarakat Islam di negara ini,” katanya pada taklimat media di sini hari ini

Nik Yusaimi berkata, aplikasi Al-Quran Pintar yang dibangunkan bersama KDN itu mendapat kelulusan Jakim dan berdaftar dengan kedua-dua Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).

“Permohonan tidak disahkan kerana belum disemak oleh Jawatankuasa Lajnah Tashih al-Quran dan untuk kelulusan, syarikat penerbitan mestilah dimiliki sepenuhnya oleh orang Islam.

- Advertisement -

“Mengikut Akta Percetakan Teks Al-Quran (APTQ) 1986, mana-mana penerbitan al-Quran termasuk permohonan al-Quran perlu mendapatkan pensijilan KDN melibatkan semakan pakar sebelum diedarkan di negara ini,” katanya.

Katanya, KDN menggalakkan syarikat pembangunan aplikasi menyediakan salinan perisian akhir teks al-Quran kepada Lembaga Kawalan dan Perlesenan Percetakan Teks Quran KDN (LPPPQ KDN).

“Ini penting untuk menjamin kesucian ayat al-Quran dan mengelakkan sebarang salah tafsir yang boleh mengancam keselamatan awam,” katanya sambil menambah bahawa KDN setakat ini telah meluluskan atau memperakui 966 jenis al-Quran, termasuk versi elektronik, untuk dijual dan diedarkan di Malaysia.

“KDN menyeru orang ramai melaporkan sebarang kandungan berkaitan al-Quran yang tidak diperakui dan bertentangan dengan peraturan yang digariskan dalam APTQ 1986 (Pindaan) 2023,” tambahnya.

 

 

Sumber – Bernama

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img