spot_img
spot_img

YDPA tegur ada rakyat Malaysia gagal kuasa bahasa kebangsaan

spot_img

PETALING JAYA: Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Ibrahim, Yang Dipertuan Agong Malaysia mahu kerajaan menggubal dasar untuk memperkukuh perpaduan dan keharmonian negara. Baginda bertitah selepas lebih 60 tahun Malaysia ditubuhkan, hubungan antara kaum tidak seperti yang diingini.

“Ada dalam kalangan generasi kini yang gagal menguasai bahasa kebangsaan dan menghayati kepelbagaian budaya kaum lain.

“Oleh itu, saya menyeru kerajaan supaya menggubal satu dasar yang bertujuan untuk memastikan perpaduan yang lebih kukuh dan keharmonian yang lebih baik di kalangan rakyat,” titah Seri Paduka Baginda bertitah bertitah ketika berucap merasmikan mesyuarat pertama Penggal Ketiga Parlimen ke-15.

- Advertisement -

Sultan Ibrahim turut menyeru semua lapisan masyarakat untuk mengukuhkan perpaduan negara dan tidak menghasut orang lain dengan mengupas isu 3R (bangsa, agama dan royalti).

“Kita semua sedar bahawa Perlembagaan Persekutuan adalah undang-undang tertinggi negara yang mesti dihormati.

“Ini adalah hasil persetujuan Raja-Raja Melayu untuk menubuhkan sebuah persekutuan dan memberi kuasa kepada Parlimen untuk menggubal undang-undang,” titah Seri Paduka Baginda.

- Advertisement -

Seri Paduka bertitah Perlembagaan Persekutuan mengiktiraf Islam sebagai agama Persekutuan dan ini akan terus dipelihara dan agama-agama lain boleh diamalkan dengan aman dan harmoni tetapi mereka tidak boleh mendakwahkan agama mereka kepada orang Islam.

Baginda turut memuji pencapaian kerajaan memperoleh kedudukan ke-29 dalam Indeks Daya Saing Dunia 2023 dari segi kecekapan kerajaan.

Baginda mahu kerajaan meningkatkan keyakinan rakyat terhadap keberkesanan perkhidmatan yang disediakan oleh agensi awam serta mengurangkan karenah birokrasi untuk pentadbiran kepada rakyat yang lancar.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img