spot_img
spot_img

YDPA tidak akan layan penukaran kerajaan & agenda gugat kestabilan politik

spot_img

Parlimen 25 Feb : Seri Paduka Yang Dipertuan Agong Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar telah bertitah di mana baginda tidak akan melayan sebarang permintaan untuk menukar kerajaan atau menggugat kestabilan politik yang sedia ada.

Baginda dengan tegas bertitah semua pihak mesti menerima kenyataan dan menghormati kerajaan perpaduan yang telah dibentuk.

“Jika ada yang masih bermain politik, tunggulah pilihanraya yang akan datang (PRU16)”, titah baginda.

- Advertisement -

Baginda bertitah sedemikian sewaktu Istiadat Pembukaan Penggal Ke 3 Parlimen 15 di sini.

Sebelum itu baginda menzahirkan tahniah kepada Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dan barisan jemaah kabinetnya kerana mentadbir negara dengan sempurna dan memesan kepada kerajaan untuk terus mentadbir dengan memahami denyut nadi rakyat.

Baginda menekankan bahawa kejayaan dan kegagalan negara bukan bergantung kepada seorang individu sahaja iaitu Perdana Menteri, tetapi semua 222 ahli parlimen yang telah dipilih rakyat. Baginda tidak mengira sama ada ahli parlimen kerajaan mahupun pembangkang, semua harus berganding bahu demi membangunkan negara untuk kesejahteraan rakyat.

- Advertisement -

Baginda juga menegur sikap ahli parlimen sebagai penggubal dasar dan undang-undang negara supaya berhemah dan professional ketika berbahas serta bersidang. Baginda berasa malu dengan sesetengah sikap ahli parlimen yang tidak professional serta berkata perkataan yang tidak sopan sebelum ini.

Sessi parlimen kali ini akan berlangsung hingga 27 Mac 2024 depan.

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
1

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img