spot_img
spot_img

Insentif menarik kepada syarikat yang beroperasi di TRX

spot_img

KUALA LUMPUR (23 Feb): Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mengumumkan insentif bagi syarikat yang mahu menempatkan operasi mereka ke pusat kewangan antarabangsa (IFC) yang terbaharu negara, iaitu Tun Razak Exchange (TRX) di sini.

Antara insentif itu ialah elaun bangunan industri, pengecualian cukai untuk 70% daripada pendapatan berkanun selama lima tahun untuk pemaju hartanah, dan pengecualian duti setem untuk perjanjian pinjaman dan perkhidmatan.

Anwar yang juga Menteri kewangan menambah bahawa selepas sedekad pembangunan pusat kewangan itu, yang dicetuskan semasa era Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, TRX melambangkan aspirasi Malaysia untuk mewujudkan pusat kewangan global yang terkemuka, untuk memangkin bersaing di pentas dunia.

- Advertisement -

(Bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib melawat kawasan pembangunan TRX sekitar 2017 lalu)

Anwar berkata Malaysia bertuah dari segi geografi kerana berada di lokasi strategik yang merangkumi laluan perdagangan paling penting, juga merupakan bahagian penting dalam pelbagai rantaian bekalan global.

- Advertisement -

Selain itu, Anwar menambah bahawa kerajaan juga sedang mengambil pendekatan keseluruhan kerajaan dalam mencapai matlamat bersama, termasuk bekerjasama dengan Kementerian Ekonomi untuk menentukan trajektori ekonomi negara.

“Paling penting bagi pemulihan fiskal jangka pendek ialah pelaksanaan penyasaran subsidi, di mana Kementerian Kewangan dan Kementerian Ekonomi bertanggungjawab secara kolektif,” katanya.

Manakala Dato Haji Azmar Bin Talib yang merupakan Ketua Pegawai Eksekutif TRX City Sdn Bhd berkata TRX bukan sekadar pembangunan hartanah, tetapi IFC hijau yang menjadi aspirasi negara. Ia adalah hasil daripada pelan induk yang difikirkan dengan teliti untuk sebuah kawasan yang mempunyai hubungan yang baik, pintar, selamat, selamat, mampan, dan menampilkan infrastruktur bertaraf dunia dan persekitaran terbina.

Rakan kongsi pelaburan TRX termasuk Kumpulan Lendlease Australia, Kumpulan Mulia Indonesia, HSBC Malaysia, Kumpulan Affin, CORE Precious Development Sdn Bhd, Veolia, Kumpulan IJM dan Prudential Malaysia.

Dengan lebih 30,000 pekerja, termasuk 20,000 pekerja berkemahiran tinggi, TRX telah menjadi hab perniagaan yang sibuk yang dijangka memacu pertumbuhan ekonomi dan inovasi sambil mencipta peluang pekerjaan.

Terletak di tengah-tengah Kuala Lumpur, TRX berkeluasan 70 ekar dan mempunyai infrastruktur moden. TRXC, merupakan anak syarikat Kementerian Kewangan Diperbadankan (MOF Inc), yang merupakan pemaju induk pusat kewangan itu.

TRX juga dijangka akan menjadi saingan kepada KLCC dan kawasan Bukit Bintang.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img