spot_img
spot_img

Putera William mahu perang di Gaza dihentikan segera

spot_img

LONDON, 21 Feb — Putera William menyeru semalam bagi menamatkan perang antara Israel-Hamas di Gaza. Baginda berkata “skala besar penderitaan manusia” perlu dikembalikan keamanan di kawasan “di mana terlalu ramai telah terbunuh”.

Dalam campur tangan langsung yang luar biasa bagi seorang ahli keluarga diraja, William, pewaris takhta British, berkata adalah penting untuk bantuan disalurkan kepada mereka yang berlindung di Gaza, dan Hamas mesti membebaskan tebusan.

“Saya tetap sangat bimbang tentang tahap kemusnahan kemanusiaan yang dahsyat dalam konflik di Timur Tengah sejak serangan pengganas Hamas (ke atas Israel) pada 7 Oktober. Terlalu ramai yang terbunuh,” kata William dalam satu kenyataan.

- Advertisement -

Pada 2018, William menjadi kerabat diraja kanan British pertama yang membuat lawatan rasmi ke Israel yang menduduki wilayah Palestin, dan sejak itu, dia mengikuti wilayah itu dengan teliti, kata pejabatnya.

Sebagai kenyataan balas kepada Putera William, jurucakap kerajaan Israel, Eylon Levy berkata: “Orang Israel sudah tentu mahu melihat penamatan pertempuran secepat mungkin, dan itu akan dapat dilakukan sebaik sahaja 134 tebusan dibebaskan, dan sebaik sahaja tentera pengganas Hamas berhenti mengancam untuk ulangi kekejaman 7 Oktober dibongkar.”

Istana Kensington menambah bahawa Pejabat Luar Britain telah diberi taklimat mengenai kenyataan William sebelum dia membuatnya.

- Advertisement -

“Kadang-kadang hanya apabila berhadapan dengan skala besar penderitaan manusia barulah kepentingan keamanan kekal dapat dibawa pulang,” katanya. Putera berusia 41 tahun itu melawat ibu pejabat Palang Merah Britain di London semalam untuk mendengar tentang kerja mereka yang menyokong orang yang terjejas akibat perang di Timur Tengah.

“Saya, seperti ramai yang lain, mahu melihat penamatan pertempuran secepat mungkin,” katanya. “Terdapat keperluan terdesak untuk meningkatkan sokongan kemanusiaan kepada Gaza. Adalah penting bahawa bantuan masuk dan tebusan dibebaskan.”

Dalam ulasan balas lanjut, Levy Israel berkata: “Kami menghargai seruan Putera Wales agar Hamas membebaskan tebusan. “Kami juga mengimbau dengan penuh rasa terima kasih kenyataannya dari 11 Oktober yang mengutuk serangan pengganas Hamas dan menegaskan semula hak mempertahankan diri Israel terhadap mereka.”

Minggu depan William akan melawat rumah ibadat di mana dia akan mendengar daripada orang muda yang terlibat dalam menangani kebencian dan antisemitisme. Tahun lalu adalah yang paling teruk dalam rekod kes antisemitisme di Britain, menurut badan penasihat Yahudi.

Dengan bapanya Raja Charles yang kini tidak hadir dalam tugas awam rasmi kerana dia menjalani rawatan untuk kanser, William dijangka mengambil lebih banyak acara berprofil tinggi. Secara umumnya, kerabat diraja British mengelak daripada membuat kenyataan mengenai isu politik, tetapi sebelum bapanya menjadi raja, dia bercakap mengenai perkara yang dekat di hatinya.

Charles telah menggelar serangan Hamas di selatan Israel sebagai “tindakan keganasan biadab”, dan juga merayu untuk toleransi agama yang lebih besar pada masa “kekacauan antarabangsa”. Gesaan global untuk menamatkan pertempuran di Gaza telah meningkat dalam beberapa minggu kebelakangan ini, ketika Israel bersiap untuk meluaskan serangan daratnya ke bandar selatan Rafah, di mana lebih 1 juta daripada 2.3 juta penduduk Palestin di Gaza telah mencari perlindungan.

Lebih 29,000 rakyat Palestin telah terbunuh dalam pencerobohan Zionis Israel itu, menurut pihak berkuasa kesihatan tempatan. Serangan Zionis bermula berikutan serangan Hamas di wilayah Israel di mana 1,200 orang, kebanyakannya orang awam, terbunuh dan 253 tebusan diculik.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img