spot_img
spot_img

Citaglobal dianugerah konsesi 30 tahun bernilai RM600j

spot_img

KUALA LUMPUR: Sebuah konsortium yang diketuai oleh Citaglobal Bhd, Citaglobal Reneuco Energy Solution Sdn Bhd (CREES) telah menerima surat anugerah bersyarat (CLOA) daripada Malaysia Rail Link Sdn Bhd (MRL).

Konsortium itu akan berfungsi sebagai pemegang konsesi eksklusif selama 30 tahun, menyediakan tenaga elektrik dan boleh diperbaharui untuk rangkaian Laluan Rel Pantai Timur (ECRL). Laluan itu merangkumi 665km dari Kota Bharu Kelantan hingga ke Port Klang Selangor.

Dalam satu kenyataan, Citaglobal berkata konsesi itu, yang terdiri daripada penyediaan tenaga elektrik kepada kedua-dua laluan pergi-balik Rangkaian ECRL, juga termasuk pembangunan dan pembinaan kemudahan penghantaran dan sambungan bernilai RM600 juta. Projek ini dijangka siap dan ditauliahkan secara berperingkat dari awal hingga pertengahan 2026.

- Advertisement -

CREES ialah konsortium dua syarikat yang terdiri daripada Citaglobal dengan 60% pegangan saham dan Reneuco Bhd memegang baki 40%.

“Dalam tempoh 30 tahun, konsortium yang diketuai oleh Citaglobal itu dijangka turut membangun dan menyediakan tenaga hijau sehingga 100MW, bertujuan untuk mencapai gabungan tenaga 30% tenaga hijau untuk rangkaian ECRL,” katanya.

Konsesi adalah untuk tempoh 30 tahun dengan pilihan untuk memperbaharui selama 30 tahun tambahan, boleh dilaksanakan mengikut budi bicara MRL.

- Advertisement -

“Kami menghargai kepercayaan yang diberikan oleh MRL kepada konsortium kami dalam menjayakan projek ini. Projek ini yang merupakan yang pertama seumpamanya untuk rangkaian kereta api, menyediakan rangkaian ECRL dengan penyampaian elektrik dan tenaga hijau yang selamat, mencukupi, boleh dipercayai dan berdaya saing kos di bawah skim pengagihan dana awam,” pengerusi eksekutif dan presiden Tan Sri Dr. Mohamad Norza Zakaria berkata.

“Anugerah ini akan membolehkan Citaglobal mengembangkan kehadirannya dalam sektor tenaga, khususnya segmen tenaga boleh diperbaharui, dan pada masa yang sama mempelbagaikan lagi asas pendapatan dan pendapatannya untuk membina aliran pendapatan konsisten. Ini sejajar dengan kedudukan tenaga boleh diperbaharui sebagai sektor pertumbuhan baharu untuk Citaglobal,” tambahnya.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img