spot_img
spot_img

Zionisme mesti berakhir untuk keamanan serantau jangka panjang

spot_img

Masalahnya pencerobohan dan kekejaman di bumi Palestine bukan berkenaan pengiktirafan negara Palestin, tetapi masalah ideologi Zionisme yang kejam itu sendiri.

Apa guna negara Palestin jika Zionisme, sebagai fahaman perkauman, eksklusif untuk kulit putih, terus mentakrifkan baik bagi Israel dan mengenakan takrifan buruk kepada rakyat Palestin?

Ideologi Zionisme ini menyeru kepada kemulian kaum Yahudi di Palestin, dengan mengorbankan penduduk asli di tanah itu yang terdiri dari pelbagai kaum, majoritinya Arab.

- Advertisement -

Untuk mencapai matlamat itu, ratusan ribu rakyat Palestin terpaksa diusir negeri mereka sendiri dan puluhan ribuan lagi dibunuh, cedera atau dipenjarakan.

Keamanan di Palestine dan serantau tidak mungkin akan dicapai jika Zionisme tidak dihapuskan.

Ketika rakyat Palestin hari ini dibunuh dalam jumlah yang tidak pernah berlaku sebelum ini di Gaza, ahli politik Barat sedar akan keperluan sebuah negara Palestin, namun masih berat sebelah kepada Israel, termasuk sikap dunia Arab yang membisu.

- Advertisement -

Tetapi kenapa sekarang? Ahli politik kerajaan Zionis Israel sangat menyokong pembersihan etnik ini. Adakah untuk menunjukkan bahawa kerajaan Zionis itu proaktif dihadapan rakyatnya. Atau mengelak isu rasuah terbesar akan Perdana Menteri Zionis Israel, Benjamin Nentanyahu untuk terus kekal berkuasa ?

Akibatnya, ia memusnahkan rakyat Palestin.

Bekas pegawai Agensi Bantuan dan Kerja PBB Chris Gunness berkata bahawa perang Israel ke atas Gaza adalah “pembunuhan beramai-ramai pertama dalam sejarah umat manusia yang disiarkan secara langsung di televisyen.”

Pembunuhan beramai-ramai semakin teruk sekarang apabila rakyat Palestin mula mati akibat kebuluran, manakala bilangan yang lebih besar mati akibat penyakit dan air tercemar, selain daripada mereka yang diletupkan atau ditembak oleh Israel.

Bagi orang-orang seperti David Cameron, menteri luar Britain, untuk bercakap tentang pengiktirafan negara Palestin sebagai “sangat penting” untuk “keamanan jangka panjang” adalah sukar untuk dipercayai. Ini kerana Britain adalah punca Yahudi Zionis diberi ‘lesen menceroboh di Palestine’.

Pembunuhan beramai-ramai yang berlaku di Gaza memberitahu kita bahawa isu itu bukan semata-mata politik, tetapi ideologi. Sementara pemimpin Barat bercakap tentang “keamanan jangka panjang,” Israel mengukuhkan sistem keganasan dan dasar apartheid mereka. Mereka membalas apa yang dilakukan oleh bangsa Aryan Jerman Nazi semasa Perang Dunia ke 2 dahulu kepada bangsa Arab Palestine.

Menteri Keselamatan Negara Israel Itamar Ben-Gvir minggu lalu dengan sombong berkata tiada wanita atau kanak-kanak Palestine yang boleh mendekati negara Israel, jika tidak, peluru akan menjadi habuan mereka.

Di Gaza, keganasan jauh lebih memilukan. Pemantau Hak Asasi Manusia Euro-Med bulan ini melaporkan bahawa “kumpulan 10 hingga 20 orang awam Israel pada satu masa dibenarkan untuk menonton dan ketawa merakam tawanan dan tahanan Palestin dalam seluar dalam mereka,” kerana mereka diseksa dan didera oleh tentera Israel.

Tidak ada justifikasi politik yang rasional untuk semua ini. Ia sama seperti Nazi Jerman dahulu lakukan kepada Yahudi.

Semua ini — pembunuhan beramai-ramai itu sendiri dan ancaman untuk melakukan pembunuhan beramai-ramai yang lebih besar — berakar bukan dalam teori politik rasional tetapi dalam Zionisme.

Masalahnya semakin teruk kerana kuasa dunia enggan menanganinya secara langsung. Malah, ramai yang melakukan sebaliknya. Sebagai contoh, kerajaan Barat telah meluluskan — atau sedang meluluskan — undang-undang yang menyamakan kritikan terhadap Zionisme dengan antisemitisme. Malah pemilik Facebook Meta sedang mempertimbangkan untuk meningkatkan penapisan istilah “Zionis” jika ia mengkritik Israel.

Manakala sekeliling negara Arab yang kaya masih berurus niaga dengan Israel dan tiada penyatuan dalam membantu rakyat Palestine.

Apabila Menteri Warisan Israel Amichai Eliyahu mengancam, pada 5 November lalu, untuk menggugurkan bom nuklear ke atas Gaza, dia dikutuk oleh banyak pihak semata-mata kerana bahasanya yang tidak sesuai, bukan perbuatan itu sendiri. Beberapa pegawai Israel juga mengkritik Eliyahu, tetapi hanya kerana merosakkan reputasi antarabangsa Israel.

Menteri Israel itu bukan, hanya bercakap kerana marah. Dia memaksudkannya, kerana tingkah laku Israel di Gaza sejak itu telah menunjukkan bahawa kesanggupan Zionis Israel untuk membunuh rakyat Palestin secara beramai-ramai telah berlaku.

Zionis bersedia melakukan apa sahaja untuk terus hidup dan kelangsungan hidup mereka bergantung sepenuhnya kepada penghapusan musuh yang mereka anggap bukan setaraf dengan manusia; dari segi intelektual, politik atau budaya. Oleh itu kemusnahan fizikal rakyat Palestin dijustifikasi sebagai ‘boleh’ untuk dilakukan sewenang-wenangnya oleh rejim Zionis.

Pembersihan etnik Palestin pada tahun 1948, yang dikenali sebagai Nakba, adalah percubaan serius untuk mencapai matlamat pembersihan etnik Arab. Tetapi oleh kerana “musuh”, iaitu rakyat Palestine, terselamat dan terus menentang dan menuntut hak mereka, pembersihan etnik rakyat Palestin kini kembali dalam agenda politik arus perdana Israel.

Pencerobohan Gaza yang berterusan ini adalah percubaan paling serius, untuk memusnahkan rakyat Palestin. Inilah sebabnya mengapa Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu dan kerajaannya mahu meneruskan peperangan.

Di satu pihak, mereka mahu memastikan penyembelihan berterusan, sekali gus menghapuskan rakyat Palestin, manakala di satu pihak mereka juga sedar sepenuhnya bahawa ini adalah peluang bersejarah untuk menyelesaikan tugas yang tidak diselesaikan oleh pemimpin Zionis 75 tahun lalu .

Sememangnya, Israel melihat perang ke atas Gaza melangkaui sempadan geografi Semenanjung Gaza yang kecil. Ia adalah perang terhadap rakyat Palestin di mana-mana. Jika Israel berjaya menundukkan Gaza, ia akan segera mengalihkan pandangannya ke Tebing Barat, kemudian kepada 2 juta rakyat Palestin Israel.

Adalah penting untuk diingat bahawa, sebelum pencerobohan berlaku, hasutan Israel terhadap rakyat Palestin kebanyakannya tertumpu di Tebing Barat – dengan tujuan yang diisytiharkan untuk menggabungkan kira-kira satu pertiga daripada wilayah yang diduduki itu.

Terdapat juga kempen rasmi Israel yang besar untuk menyekat hak dan menimbulkan kebencian terhadap warga Palestin di dalam Israel. Kempen ini berakar umbi dalam sejarah tetapi menjadi lebih ketara berikutan Intifadah Perpaduan pada Mei 2021. Pada masa itu Israel menyedari bahawa “perpecahan” rakyat Palestin sebahagian besarnya adalah disebabkan politik dan sebagai sebuah negara, rakyat Palestin masih berjuang akan haknya.

Itulah sebabnya Ben-Gvir melobi, walaupun sebelum dia menuntut jawatan menterinya pada Disember 2022, supaya mempunyai pengawal negara yang ditugaskan untuk “memulihkan tadbir urus di mana perlu.”

Jika Gaza jatuh, semua rakyat Palestin di seluruh Palestin akan menjadi sasaran baru bagi keganasan Israel, pembersihan etnik dan, jika perlu, pembunuhan beramai-ramai.

Mengurangkan semua isu ini kepada mencari penyelesaian politik kreatif, hanya akan menjual harapan palsu kepada rakyat Palestine kerana masalah sebenar kekejaman yang berlaku adalah kerana ideologi Zionis Israel.

Zionisme, seperti semua ideologi penjajah perkauman, beroperasi dengan pendekatan jumlah sifar terhadap hubungannya dengan penduduk asal tanah jajahan: penguasaan melalui pembersihan etnik dan pembunuhan beramai-ramai.

Untuk “keamanan jangka panjang” menjadi kenyataan, Zionisme mesti berakhir.

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img