spot_img
spot_img

Israel sertai pameran udara di Singapura

spot_img

SINGAPURA, 20 Feb — Singapura hari ini memulakan pertunjukan udara terbesar di Asia — yang pertama dalam tempoh enam tahun sejak wabak Covid19.

Lebih 1,000 syarikat dari lebih 50 negara menyertai Pertunjukan Udara Singapura. Ia terdiri daripada syarikat komersial dan pertahanan. Acara itu diadakan setiap dua tahun. Ia diinspirasi dari kejayaan penganjuran Malaysia di masa lalu iaitu LIMA Langkawi.

Menurut penganjur acara Singapura itu, Ravinder Singh di majlis perasmiannya,  gergasi industri Barat seperti Airbus, Boeing dan Lockheed Martin serta pesaing China barat seperti COMAC dan AVIC menyertai acara tersebut.

- Advertisement -

Syarikat Rusia seperti Helikopter Rusia dan Irkut yang menghadiri pameran edisi lepas tidak mengambil bahagian pada tahun ini kerana perang di Ukraine.

Bagaimanapun, syarikat negara penceroboh Zionis Israel, Israel Aerospace Industries and Rafael Advanced Defence Systems yang tidak menyertai Pertunjukan Udara Dubai pada November tahun lepas, kini menyertai acara di Singapura itu walaupun mereka sedang menceroboh Gaza dan Rafah di Palestine.

Acara  itu akan menampilkan pesawat tentera dari Singapura, Australia, India, Indonesia, Korea Selatan dan AS, serta penampilan pertama jet komersial COMAC C919 di luar wilayah China dan Airbus A350-1000.

- Advertisement -

Penyertaan antarabangsa yang kuat datang menyertai pameran itu kerana Singapura merupakan sebuah negara yang mempunyai huhungan baik dengan Barat dan Israel; di mana negara jiran-jiran negara kota kecil itu kebanyakkannya menentang polisi berat sebelah Barat terhadap Palestine.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img