spot_img
spot_img

Tiada makna kutipan zakat tinggi jika masih ada miskin tegar

spot_img

GEORGE TOWN, 16 Feb — Negeri melaporkan kutipan zakat yang tinggi tidak bermakna sekiranya masih terdapat masyarakat miskin tegar di negeri itu, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata zakat seharusnya memberi manfaat sepenuhnya kepada golongan miskin tegar dan berpendapatan rendah.

Setahun lalu PM telah menegur zakat wilayah persekutuan bahawa beliau tidak mahu mendengar alasan jika masih ada miskin tegar berbanding kutipan zakat yang tinggi.

- Advertisement -

Anwar berucap Persidangan Zakat Antarabangsa Pulau Pinang 2024 di Universiti Sains Malaysia di sini. Beliau berkata zakat tidak seharusnya dilihat sebagai institusi biasa tetapi sebagai institusi penting untuk membina kekuatan ummah, atau masyarakat Islam.

Beliau berkata, inilah sebab mengapa tadbir urus yang baik penting bukan sahaja dalam mengurus negara tetapi juga dalam menguruskan zakat.

PM mahu setiap sen zakat yang dikutip mesti digunakan secara bertanggungjawab, selain insentif kerajaan yang diberikan kepada rakyat.

- Advertisement -

PM juga mahu pihak pengurusan zakat memikirkan kaedah yang terbaik dalam merapatkan jurang pendapatan. Beliau berkata meritrokrasi juga mempunyai masalah dalam menangani isu jurang; apabila anak-anak keluarga berpendapatan tinggi dan terpelajar sering mendapat kelebihan di sekolah pintar berbanding anak-anak yang tidak berkemampuan. Disitulah cabaran pihak pengurusan zakat harus memberikan peluang dan zakat dengan adil.

“Zakat adalah lebih daripada agenda ekonomi dan sosial, ia adalah agenda kerohanian agama Islam,” tambahnya.

Anwar berkata beliau telah menerima laporan daripada Kuala Lumpur, Selangor, Negeri Sembilan dan Melaka bahawa mereka telah menyelesaikan isu kemiskinan di negeri masing-masing hampir 100 peratus.

Katanya, jika benar, dana zakat itu boleh digunakan untuk tujuan lain seperti membiayai majlis perkahwinan pasangan muda. “Saya masih belum menerima laporan daripada Pulau Pinang tetapi kemiskinan sepatutnya dibanteras di Pulau Pinang kerana ia mempunyai bilangan miskin tegar yang rendah,” katanya.

Beliau memberi masa seminggu kepada Pulau Pinang untuk mengemukakan laporan sama ada kemiskinan dapat dihapuskan di negeri itu.

 

foto : Utusan

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img