spot_img
spot_img

PM Zionis tentang penubuhan Palestine

spot_img

BAITULMAQDIS, 16 Feb — Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu berkata semalam bahawa dia menolak rancangan pengiktirafan antarabangsa terhadap negara Palestin, dengan berkata langkah sedemikian “akan memberikan kemenangan yang besar kepada pengganas”. Pengganas itu dia merujuk kepada pejuang kemerdekaan Hamas.

Komen Netanyahu sama dengan penolakan oleh menteri sayap kanan ekstremis Zionis yang berpengaruh, Itamar Ben-Gvir dan Bezalel Smotrich, yang menjawab laporan rancangan itu dalam The Washington Post.

Laporan akhbar itu, yang memetik beberapa diplomat AS dan Arab, berkata bahawa Amerika Syarikat, sekutu utama Israel, sedang bekerjasama dengan beberapa negara Arab dalam rancangan komprehensif untuk keamanan jangka panjang antara Israel dan Palestin.

- Advertisement -

Rancangan itu termasuk garis masa yang tegas untuk penubuhan negara Palestin, lapor akhbar itu.

“Israel akan terus menentang pengiktirafan unilateral negara Palestin,” kata Netanyahu dalam catatan dalam bahasa Yahudi di platform media sosial X.

“Pengiktirafan sedemikian, susulan pembunuhan beramai-ramai 7 Oktober, akan menawarkan kemenangan yang besar kepada keganasan yang belum pernah berlaku sebelum ini dan akan menghalang sebarang perjanjian damai pada masa hadapan,” katanya.

- Advertisement -

“Israel secara mutlak menolak pengiktirafan antarabangsa mengenai penyelesaian tetap dengan Palestin,” tambahnya, sambil berkata bahawa perjanjian damai hanya boleh terhasil daripada “rundingan langsung tanpa prasyarat”.

The Washington Post melaporkan bahawa rancangan itu akan bermula dengan gencatan senjata “dijangka akan berlangsung sekurang-kurangnya enam minggu”, dengan para pegawai berharap persetujuan dapat dicapai sebelum permulaan bulan suci Ramadan pada 10 Mac.

Perjanjian itu termasuk jeda dalam pertempuran, pembebasan tebusan yang ditahan oleh Hamas di Gaza sejak serangan 7 Oktober, dan jadual untuk penubuhan negara Palestin.

“Kami tidak akan sekali-kali bersetuju dengan rancangan sedemikian, yang pada hakikatnya mengatakan bahawa rakyat Palestin berhak mendapat ganjaran atas pembunuhan beramai-ramai yang dahsyat yang mereka lakukan,” tulis Smotrich di X, menggambarkan negara Palestin sebagai “ancaman yang wujud kepada Negara Israel”.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img