spot_img
spot_img

Junjung perlembagaan persekutuan dan jangan polemik isu agama

spot_img

KUALA LUMPUR, 15 Feb — Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah hari ini bertitah semua pihak harus menghormati keputusan Mahkamah Persekutuan dan menjunjung kedudukan Perlembagaan Persekutuan sebagai undang-undang tertinggi negara.

Baginda bertitah, berhubung isu Enakmen Kanun Jenayah Syariah Kelantan, perkara paling penting yang perlu dilakukan ialah meneliti kaedah yang mungkin untuk memperluaskan kompetensi Dewan Undangan Negeri untuk menggubal undang-undang jenayah Syariah dalam rangka kerja yang ditetapkan melalui Perlembagaan Persekutuan.

“Ini termasuk melihat keperluan untuk mencadangkan pindaan kepada peruntukan tertentu dalam Perlembagaan Persekutuan dan/atau mana-mana undang-undang persekutuan lain yang berkaitan.

- Advertisement -

“Ini bagi memastikan kuasa Dewan Undangan Negeri untuk menggubal undang-undang jenayah Syariah termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan tanpa sebarang pertindihan,” titah Seri Paduka ketika mempengerusikan mesyuarat Majlis Kebangsaan Hal Ehwal Agama Islam (MKI) ke-71 di sini, di sini. Putrajaya hari ini.

Pada 9 Feb, Mahkamah Persekutuan dalam keputusan majoriti 8-1 membenarkan permohonan dua wanita Islam untuk membatalkan 16 peruntukan di bawah Enakmen Kanun Jenayah Syariah Kelantan 2019.

Sultan Sharafuddin bertitah pelbagai pihak terutama ahli politik, pengamal undang-undang, ahli akademik dan rakyat biasa telah membuat pelbagai ulasan dan tafsiran terhadap keputusan mahkamah berhubung kes itu.

- Advertisement -

“Saya tidak berhasrat untuk terlibat dalam polemik itu. Saya dimaklumkan bahawa jawatankuasa khas untuk mengkaji isu-isu berkaitan kompetensi Dewan Undangan Negeri dalam menggubal undang-undang Islam yang ditubuhkan atas titah saya semasa mesyuarat MKI ke-70 pada 28 Ogos 2023, sedang meneliti isu berbangkit ini,” katanya.

Jawatankuasa khas itu diharap antara lain menjalankan kajian mengenai isu berkaitan kompetensi Dewan Undangan Negeri dalam menggubal undang-undang Islam; melakukan analisis komprehensif undang-undang sedia ada dan keputusan mahkamah tertinggi; membuat cadangan tentang kaedah penyelarasan yang terbaik dan paling harmoni; dan mengkaji kemungkinan pendekatan untuk memperkasakan dan memartabatkan Mahkamah Syariah dan bidang kuasanya selaras dengan Perlembagaan Persekutuan.

Sultan bertitah jawatankuasa khas itu diberi tempoh setahun dari tarikh penubuhannya untuk membentangkan penemuan dan syor mereka kepada MKI, yang akan membentangkannya kepada Majlis Raja-Raja untuk pertimbangan dan kelulusan.

Sehubungan itu, Sultan Sharafuddin turut menyeru semua pihak termasuk pakar undang-undang membantu jawatankuasa khas itu dengan memberikan cadangan berilmu, bernas dan praktikal bagi memudahkan jawatankuasa itu menjalankan tugas.

“Pada masa sama, saya juga menyeru semua pihak khususnya umat Islam supaya bertenang dan tidak menimbulkan pertikaian sementara menunggu cadangan daripada jawatankuasa khas,” katanya.

Baginda juga berpesan kepada umat Islam di negara ini khususnya ulama dan pendakwah Islam supaya sentiasa menjaga adab dalam berkongsi pandangan bagi mengelakkan kekeliruan dalam kalangan umat Islam.

Duli Yang Teramat Mulia juga berpesan kepada umat Islam supaya tidak berbalah secara terbuka dalam perkara yang boleh diselesaikan melalui perundingan dan secara tertutup, di samping keperluan untuk meraikan perbezaan pendapat dan menyelesaikannya secara bijaksana melalui saluran yang betul.

“Rakyat khususnya umat Islam sentiasa memandang tinggi kepada alim ulama (ulama) dan mengharapkan keputusan berkaitan sesuatu hukum dapat dipersetujui oleh semua,” katanya.

Sultan Sharafuddin turut menitahkan semua ahli politik supaya tidak mempolitikkan isu-isu yang melibatkan Islam sehingga menimbulkan perbalahan politik, salah faham dan kekeliruan yang tidak berkesudahan di kalangan umat Islam.

Malah, katanya pentadbiran hal ehwal agama Islam di negara ini mestilah bebas daripada pengaruh politik. “Teguran ini tidak disasarkan kepada mana-mana pihak tertentu…isu agama adalah sesuatu yang boleh menjadi sensitif kepada umat Islam. Jadi, elakkan menuduh antara satu sama lain berhubung isu agama yang pada dasarnya boleh kita selesaikan bersama,” titah Sultan Selangor.

Duli Yang Teramat Mulia juga menzahirkan harapan agar amalan melantik Menteri Hal Ehwal Agama daripada kalangan bukan ahli politik sekarang ini dapat diteruskan bagi memastikan isu berkaitan hal ehwal agama Islam tidak dijadikan bahan politik. Baginda juga menyarankan agar kelayakan akademik pengajian tinggi berasaskan Pendidikan Islam dijadikan kriteria utama pelantikan menteri agama.

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img