spot_img
spot_img

Lonjakan makanan Muslim – Halal global cecah RM6.42 trilion

spot_img

KUCHING, 29 Nov — Perbelanjaan oleh para pengguna makanan Muslim global diunjurkan mencecah AS$1.38 trilion dolar (RM6.42 trilion) menjelang 2024, kata Timbalan Perdana Menteri II Datuk Seri Fadillah Yusof.

Beliau berkata golongan muda, yang akan membentuk 60 peratus daripada dua bilion penduduk Islam dunia menjelang 2030, sudah pun mempengaruhi lonjakan penggunaan ini.

“Mereka memacu revolusi di mana halal sinonim dengan kesihatan, kebersihan dan penjagaan etika,” katanya ketika berucap pada Forum Perniagaan Muslim Global ke-2 2023 di sini hari ini.

- Advertisement -

Fadillah berkata kerajaan mengiktiraf nilai intrinsik pensijilan halal bagi memastikan barangan pengguna seperti farmaseutikal, nutraseutikal, kosmetik dan makanan menepati piawaian halal tertinggi.

“Komitmen ini telah menggalakkan pemain utama dalam sektor barangan pengguna untuk melabur dalam barisan pengeluaran halal, sekali gus memastikan produk kami dipercayai di persada global.

“Memandangkan generasi muda semakin mementingkan alam sekitar, kami melihat peningkatan dalam permintaan untuk produk berasaskan tumbuhan dan makanan sihat serta penawaran yang diperakui halal berkembang pesat,” tambahnya.

- Advertisement -

 

Sumber — Bernama

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img