spot_img
spot_img

REDtone jadi pengedar sah internet satelit Starlink

spot_img

Cyberjaya, 30 Nov — REDtone Digital Bhd dan SpaceX telah menandatangani perjanjian penjualan semula (distributor) yang dibenarkan untuk menawarkan perkhidmatan internet berkelajuan tinggi berasaskan satelit Starlink di seluruh Malaysia.

Dalam satu kenyataan semalam, REDtone, yang merupakan syarikat penyedia perkhidmatan infrastruktur dan telekomunikasi bersepadu, berkata dengan pasukannya yang terdiri daripada lebih 150 jurutera berdedikasi di seluruh negara, syarikat itu boleh menggunakan perkhidmatan jalur lebar Starlink dengan cepat kepada pengguna di lokasi terpencil serta kawasan yang mempunyai kekangan geografi dan alam sekitar.

Ketua Pegawai Eksekutif REDtone Lau Bik Soon berkata kekuatan syarikat sebagai penyepadu rangkaian akan membolehkan mereka menawarkan perkhidmatan berasaskan satelit yang lancar kepada pelanggan kerajaan dan swasta.

- Advertisement -

“Kami menyasarkan sektor yang menunjukkan peningkatan pergantungan kepada perkhidmatan satelit seperti minyak dan gas, telekomunikasi, perkapalan dan maritim, perkhidmatan kewangan dan perladangan.

“Sektor-sektor ini dijangka menjadi pemacu penting pertumbuhan pasaran satelit di negara ini dan akan meningkatkan keuntungan syarikat,” katanya.

Lau berkata REDtone mengorak langkah ke hadapan dalam merealisasikan visi kerajaan untuk mencapai 100 peratus capaian internet di kawasan berpenduduk.

- Advertisement -

Beliau berkata kira-kira tiga peratus penduduk negara ini menetap di kawasan yang mempunyai sedikit atau tiada sambungan internet.

“Di sinilah kehadiran kami untuk mengisi jurang jalur lebar melalui satelit, untuk membolehkan pertumbuhan ekonomi, menyediakan akses kepada pendidikan dan penjagaan kesihatan, dan meningkatkan keselamatan awam,” katanya.

Menurut kenyataan itu, pasaran satelit dianggarkan bernilai RM19.7 bilion menjelang 2025, berkembang pada kadar pertumbuhan tahunan gandaan sebanyak 10.9 peratus.

Ia juga berkata pada masa ini terdapat 5,000 satelit Starlink di orbit dan syarikat itu telah mula melancarkan satelit Gen 2 yang membolehkan mereka menyediakan sokongan digital ke setiap sudut, menghubungkan yang tidak bersambung dan merapatkan jurang digital di negara ini.

Sehingga September 2023, Starlink telah menghubungkan lebih dua juta pelanggan aktif di lebih 60 negara.

SpaceX ialah pengeluar kapal angkasa Amerika, penyedia perkhidmatan pelancaran, kontraktor pertahanan dan syarikat komunikasi satelit yang beribu pejabat di Hawthorne, California, di asakan oleh Bilionaire Elon Musk.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img