spot_img
spot_img

“Pegi Berambus” – Elon Musk

spot_img

NEW YORK, 30 Nov ― Billionaire Elon Musk memberitahu para pengiklan yang telah mengugut beliau dan ingin menarik diri dari platform media sosial X  (dahulu dikenali sebagai Tweeter) kerana kononnya memperomosikan kandungan antisemitik (anti Yahudi) untuk “pegi berambus” dalam satu temu bual semalam yang ‘panas’.

Kenyataannya yang penuh dengan kata-kata tidak senonoh itu merupakan ekspresi terbaru dirinya selepas menyesal dari posting X di mana beliau berkata sesuatu yang buruk kepada Israel, pada 15 November lalu.

Elon Musk telah berdepan dengan pelbagai kritikan sejak 15 November lalu, kerana beliau bersetuju dengan pengguna X yang mengkritik orang Yahudi. Elon Musk bersetuju bahawa kaum Yahudi telah mencetuskan kebencian terhadap orang kulit putih, merujuk teori konspirasi “Great Replacement“.

- Advertisement -

(Sokongan Elon Musk terhadap komen pengguna X mengkritik orang Yahudi)

Pengasas Tesla itu berasa geram dan menafikan bahawa beliau adalah seorang antisemitik dan mengutuk para pengiklan yang meninggalkan X.  Dengan tegas beliau berkata tiada siapa boleh mengugutnya dan terus memaki “f*** you” berkali-kali. Menambah lagi makian itu, beliau berkata “Hey Bob,” rujukan jelas kepada Robert Iger, ketua eksekutif Walt Disney, yang menarik dari mengiklan di X.

- Advertisement -

Teori “Great Replacement” itu berpendapat bahawa orang Yahudi sedang mencorak penggantian etnik dan budaya populasi kulit putih dengan pendatang bukan kulit putih yang akan membawa kepada “pembunuhan beramai-ramai kulit putih.”

Posting Elon Musk itu mendapat kecaman dari White House atas apa yang disebut sebagai “promosi kebencian antisemitik dan perkauman yang menjijikkan.”

Berikutan posting itu, syarikat utama AS termasuk Walt Disney, Warner Bros Discovery dan induk NBC Universal Comcast menggantung iklan mereka di X. Laporan daripada kumpulan pemantau liberal Media Matters mencetuskan penghentian pengiklan, yang mengatakan ia menemui iklan di sebelah siaran yang menyokong Nazisme. Platform itu memfailkan tuntutan mahkamah minggu lalu terhadap Media Matters kerana memfitnah.

Susulan kecaman itu, Elon Musk pergi ke Israel dan melawat tapak serangan Hamas di negara itu. Pada hari Isnin, beliau bercakap dengan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu pada hari Isnin dalam perbualan siaran langsung di X.

Elon Musk semalam berkata perjalanan ke Israel itu telah dirancang sebelum postingnya lagi dan “bebas” daripada isu perang Israel – Palestine itu.

Elon Musk berkata beliau menentang antisemitisme semasa berada di Israel dan apa sahaja yang “menggalakkan kebencian dan konflik” dan menyatakan bahawa X tidak akan mempromosikan ucapan kebencian.

“(Saya memuji) Hakikat bahawa anda datang ke sini memberi komitmen anda untuk cuba mendapatkan masa depan yang lebih baik,” kata Netanyahu kepada Elon Musk semasa perbualan.

Kedua-dua mereka sebelum ini bertemu di ibu pejabat Tesla di California pada September untuk membincangkan kebaikan dan bahaya kecerdasan buatan (artificial intelligent).

Semasa perbualan, yang berlaku sejurus selepas Musk menyerang Liga Anti-Fitnah (Anti-Defamation League), Netanyahu menggesa jutawan itu untuk mencapai keseimbangan antara perlindungan kebebasan bersuara dalam talian dan memerangi ucapan kebencian.

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img