spot_img
spot_img

Felda, sektor perubatan bersama menggalakkan pendigitalan

spot_img

PUTRAJAYA, 30 Nov — Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) hari ini bertukar memorandum persefahaman (MoU) dengan Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda), Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) dan Persatuan Ahli Farmasi Malaysia (MPS) untuk menggalakkan pendigitalan dan pertumbuhan ekonomi maya.

Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil dan Pengerusi SKMM Tan Sri Mohamad Salim Fateh Din menyaksikan pertukaran MOU petang semalam di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya.

“Ketiga-tiga MoU yang ditukar hari ini, harapan saya agar akan dapat meningkatkan pendigitalan serta meningkatkan penglibatan lebih ramai masyarakat dalam ekonomi digital”, kata Fahmi.

- Advertisement -

Antara matlamat MoU dengan Felda adalah untuk memaksimumkan penggunaan Pusat Ekonomi Digital (PEDi) bagi membantu lebih ramai peneroka menyertai pasaran dalam talian, kata menteri itu.

Terdapat 150 pusat PEDi dalam skim Felda yang boleh meningkatkan penggunaan pembayaran tanpa tunai di penempatan ini, tambahnya.

Pembayaran digital di penempatan Felda akan dibuat melalui Pusat Digital Nasional, selaras dengan kempen Komuniti Pintar.

- Advertisement -

Berkenaan dengan MoU dengan MMA dan MPS, Fahmi berkata ini berkaitan dengan pengumuman Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum ini berhubung geran untuk perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PKS), yang menyediakan sehingga RM5,000 bagi setiap pemohon. .

Kira-kira 12,000 PKS dijangka mendapat manfaat daripada geran itu, katanya.

“Ini adalah usaha ke arah meningkatkan pendigitalan PKS, khususnya di bawah MMA dan MPS,” katanya.

MoU dengan MMA dan MPS dijangka mempercepatkan pendigitalan klinik swasta dan farmasi komuniti.

Pada September lalu, kerajaan memperkenalkan Geran Digital MSME Madani untuk membantu PKS mendigitalkan operasi mereka.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img