spot_img
spot_img

Dasar Visa baharu bagi menggalakkan sektor pelancongan

spot_img

KUALA LUMPUR, 27 Nov — Malaysia akan menawarkan pas lawatan sosial jangka panjang kepada pelajar antarabangsa dari 23 negara berisiko rendah — termasuk negara jiran Singapura dan Brunei — bagi membolehkan mereka tinggal di sini sehingga setahun selepas tamat pengajian, Dasar baharu ini bermula pada 1 Disember tahun ini, kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail hari ini.

Saifuddin Nasution berkata pas itu membolehkan pelajar melanjutkan pelajaran, melancong dan bekerja sambilan dalam sektor pekerjaan yang dibenarkan mengikut undang-undang negara.

Beliau berkata ia akan dibuka kepada rakyat dari 23 negara berisiko rendah dan berpendapatan tinggi, termasuk Australia, New Zealand, Korea Selatan, Jepun, Jerman, United Kingdom, Perancis, Kanada, Switzerland, Belanda, Arab Saudi, Kuwait, UAE , Qatar, Oman, Bahrain, Sweden, Norway, Denmark, Finland dan Amerika Syarikat.

- Advertisement -

Dalam satu kenyataan hari ini, Saifuddin Nasution berkata ini adalah salah satu daripada lima inisiatif Kementerian Dalam Negeri bagi Pelan Liberalisasi Visa baharu Malaysia, yang akan dilaksanakan mulai 1 Disember dengan tujuan meningkatkan pendapatan bagi Malaysia yang menjangka sektor pelancongan kekal sebagai pemacu utama ekonomi negara dan bertumbuh sihat.

Saifuddin Nasution berkata inisiatif lain termasuk pengumuman Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim semalam mengenai dasar baharu 30 hari kemasukan tanpa visa untuk warga China dan India yang melancong ke Malaysia mulai 1 Disember.

Saifuddin Nasution berkata, pengecualian visa selama 30 hari bagi warga China dan India bermula 1 Disember tahun ini hingga 31 Disember tahun depan.

- Advertisement -

Bagi dua lagi inisiatif di bawah Pelan Liberalisasi Visa, Saifuddin Nasution berkata Multiple Entry Visa sehingga 30 hari akan dikeluarkan kepada “semua pelancong yang ingin memasuki Malaysia”, dan akan ada pengeluaran tujuh hari untuk visa transit umrah melalui agensi yang berdaftar di bawah Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan untuk mengendalikan umrah atau ziarah Muslim.

Inisiatif terakhir di bawah pelan lima inisiatif adalah untuk menambah baik tempoh sah visa yang dikeluarkan oleh Malaysia daripada tiga bulan semasa kepada enam bulan, dan menyeragamkan tempoh kelayakan untuk Pas Lawatan Sosial kepada sekurang-kurangnya 30 hari untuk semua negara yang memerlukan visa bagi masuk ke Malaysia.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img