spot_img
spot_img

Identiti Digital Nasional dipacu MIMOS

spot_img

KUALA LUMPUR, 21 Nov — Kerajaan melantik Mimos Berhad sebagai agensi pelaksana program Identiti Digital Nasional, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini.

Anwar, yang juga menteri kewangan, berkata kerajaan akan menyalurkan RM80 juta minggu depan untuk mempercepatkan pelancaran projek itu yang akan meliputi semua rakyat Malaysia berumur lima tahun ke atas.

“Pendaftaran ID Digital akan dilaksanakan minggu depan. Menteri, ketua setiausaha kementerian, ketua pengarah dan ketua jabatan harus memulakan pendaftaran,” katanya semasa lawatannya ke ibu pejabat Mimos di sini petang tadi.

- Advertisement -

Beliau berkata pembiayaan itu menandakan langkah awal dalam komitmen kerajaan ke arah transformasi digital dan kemajuan inisiatif digital, khususnya yang penting dalam interaksi dengan entiti kerajaan.

Anwar berkata, RM80 juta itu hanyalah peruntukan awal dan mungkin akan ada lebih banyak peruntukan di masa hadapan.

Beliau menambah bahawa dana itu akan disalurkan melalui Kementerian Kewangan dan Kementerian Dalam Negeri pada minggu akan datang, dengan semua kelulusan berkaitan dijangka akan diberikan pada akhir bulan ini.

- Advertisement -

Anwar berkata projek itu akan memainkan peranan penting dalam peruntukan subsidi bersasar dan faedah lain.

“Jika mahu diberikan subsidi bersasar atau kemudahan lain, sama ada jabatan atau pihak swasta, ia mesti dimulakan dengan pendaftaran ID Digital,” katanya.

Pada Ogos, Anwar berkata projek Identiti Digital Nasional akan dipantau pantas untuk meningkatkan transformasi digital dalam sektor awam.

Identiti Digital Nasional dibangunkan untuk mewujudkan platform pengesahan yang dipercayai yang akan digunakan oleh sektor awam dan swasta untuk mengesahkan identiti setiap pengguna semasa menjalankan transaksi digital.

Mimos pada asalnya ditubuhkan pada tahun 1985 di bawah Jabatan Perdana Menteri dengan tumpuan kepada penyelidikan dan pembangunan dalam mikroelektronik.

Pada tahun 2022, organisasi itu menjenamakan semula dirinya sebagai Mimos Global, mencerminkan kehadiran globalnya yang lebih luas dan kesannya terhadap inovasi teknologi.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img