spot_img
spot_img

KDN batal dan buka semula tender untuk NIISe

spot_img

PETALING JAYA: Kementerian Dalam Negeri (KDN) membelanjakan hampir RM107 juta untuk projek Penyelesaian Bersepadu Pengenalan Kebangsaan (NIISe – National Identification Integrated Solutions) sebelum ditamatkan pada Ogos lalu, menurut menteri dalam negeri Saifuddin Nasution Ismail.

“Sebanyak RM106.93 juta telah digunakan untuk pembayaran peruntukan keperluan pengguna yang berjaya diperoleh dan dilengkapkan sebelum penamatan,” katanya dalam jawapan bertulis kepada Mas Ermieyati Samsudin (PN-Masjid Tanah).

- Advertisement -

(Sewaktu pelancaran NIISe semasa kerajaan Perikatan Nasional)

Saifuddin berkata kerajaan kini sedang menjalankan perolehan prakelayakan tender terbuka untuk mengenal pasti kontraktor berkebolehan yang boleh memberikan nilai untuk wang bagi projek yang tertangguh.

“Pelantikan kontraktor baharu dijangka berlaku selepas proses perolehan tender terbuka pra-kelayakan selesai,” katanya.

- Advertisement -

NIISe ialah program yang dilancarkan oleh kementerian dalam negeri untuk menaik taraf sistem infrastruktur IT jabatan imigresen. Kontrak empat tahun bernilai RM1.16 bilion telah diberikan kepada IITS dari Mac 2021, hingga Ogos 2025.

Bagaimanapun, kementerian kemudian memutuskan untuk menamatkan kontrak pada Ogos tahun ini selepas memetik ketidakupayaan syarikat untuk mematuhi jadual perancangan yang ditetapkan.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img