test
spot_img
spot_img

Ditendang, dibunuh, diseksa dan berseluar dalam oleh rejim Zionis Israel

spot_img

HAMZA al-Qawasmi berada di rumah di bandar Hebron di Tebing Barat yang didudukinya bulan lalu apabila tentera Israel menyerbu masuk selepas tengah malam dan memberitahunya dia ditahan.

Penjual kopi berusia 27 tahun itu telah mengambil bahagian dalam perarakan menentang perang Gaza. Dia pernah ditahan sebelum ini kerana menjadi ahli blok Islam di Universiti Hebron. Ditahan kali ini adalah yang paling teruk.

“Mereka memasukkan saya ke dalam jip tentera. Ketika itulah seksaan bermula,” katanya.

- Advertisement -

Qawasmi berkata penculiknya menutup mata dan menggarinya, menuduhnya sebagai anggota Isis, memukulnya dan pada satu ketika menanggalkan penutup matanya supaya dia dapat melihat mereka mengacukan senapang ke kepalanya ketika mereka mengancam untuk membunuhnya.

Ketegangan Israel-Palestin telah memuncak di Tebing Barat sejak pejuang Hamas Palestin mengamuk ke selatan Israel pada 7 Okt dan Israel melancarkan serangan balas terhadap Gaza yang dikepung, membunuh lebih 12,000 orang.

Sementara 2.3 juta penduduk Palestin di Gaza telah menjadi tumpuan sejak enam minggu lalu, Tebing Barat yang diduduki Israel, yang menempatkan tiga juta penduduk Palestin di kalangan lebih setengah juta peneroka Yahudi, telah bergolak selama lebih 18 bulan.

- Advertisement -

Tahanan dan pegawai Palestin berkata Israel telah melakukan penangkapan besar-besaran di Tebing Barat dan Baitulmaqdis Timur yang diduduki dan banduan sering menghadapi serangan serta seksaan fizikal dan layanan yang memalukan di kemudahan tahanan Israel.

“Israel hari ini berada dalam mood membalas dendam,” kata Perdana Menteri Palestin Mohammad Shtayyeh yang berpangkalan di Ramallah.

Amnesty International berkata dalam satu kenyataan 8 Nov bahawa Israel telah meningkatkan penggunaan tahanan politik secara mendadak, satu bentuk pemenjaraan tanpa pertuduhan atau perbicaraan.

Tentera Israel berkata ia beroperasi di Tebing Barat terhadap suspek yang terlibat dalam aktiviti militan.

Pada hari Jumaat, ia berkata kebanyakan daripada 1,750 rakyat Palestin yang ditangkap di sana dalam beberapa minggu kebelakangan ini dikaitkan dengan Hamas.

Satu kenyataan oleh Perkhidmatan Penjara Israel mengatakan bahawa “sebagai sebahagian daripada usaha perang”, ia mengenakan syarat pemenjaraan yang lebih keras ke atas tahanan politik Palestin.

Persatuan Tahanan Palestin, yang mewakili tahanan yang ditahan oleh Israel, berkata Qawasmi adalah salah seorang daripada lebih 2,700 rakyat Palestin yang ditangkap di Tebing Barat sejak 7 Okt apabila pejuang Hamas melancarkan serangan di mana Israel mengatakan 1,200 orang terbunuh dan 240 orang telah dijadikan tebusan.

Bilangan rakyat Palestin yang ditahan oleh Israel telah meningkat kepada lebih 7,800, termasuk kira-kira 300 kanak-kanak dan 72 wanita, kata Qadura Fares, ketua Suruhanjaya Pihak Berkuasa Palestin untuk Hal Ehwal Tahanan.

Jumlah itu tidak termasuk banduan dari Gaza.

Sekurang-kurangnya empat tahanan Palestin telah meninggal dunia dalam tahanan Israel dalam beberapa minggu kebelakangan ini, kata Fares. Bedah siasat menunjukkan mereka diseksa atau diabaikan dari segi perubatan.

Beratus-ratus lagi banduan dipukul teruk, anggota badan dan rusuk mereka patah dan badan mereka lebam, tambahnya.

Jurucakap penjara Israel berkata tiga banduan Palestin telah meninggal dunia sejak enam minggu lalu dan insiden itu sedang disiasat.

Qawasmi telah ditempatkan dalam tahanan pentadbiran di Penjara Ofer, di mana dia berkata sel-sel itu terlalu sesak.

Daripada kira-kira 70 banduan yang ditemuinya, kebanyakannya mempunyai kesan lebam dan seorang banduan yang dipukul sehingga patah tangannya tidak mendapat rawatan perubatan.

Qawasmi dibebaskan selepas ditahan selama dua minggu. Dia berkata pengawal penjara memberitahunya barang-barang peribadinya termasuk pakaiannya, dirampas semasa ketibaannya, dibuang ke dalam tong sampah dan dia bebas keluar dengan seluar dalam.

Jurucakap Perkhidmatan Penjara Israel berkata mereka tidak mengetahui peristiwa yang didakwan berlaku oleh Qawasmi, tetapi banduan dan tahanan mempunyai hak untuk memfailkan aduan, yang akan disiasat oleh pihak berkuasa.

Heba Morayef, pengarah wilayah Amnesty untuk Timur Tengah dan Afrika Utara, memetik keterangan dan bukti video yang dikatakannya menunjukkan insiden penyeksaan dan layanan buruk lain oleh tentera Israel.

Dalam video 13 Nov yang disahkan oleh Reuters, tentera Israel bertopeng di Hebron dilihat memukul seorang lelaki Palestin semasa dia menyiarkan secara langsung di TikTok.

Askar itu dilihat memasuki rumahnya secara paksa, menendangnya dan memukulnya dengan senapang di hadapan keluarganya ketika anak perempuannya menjerit panik. Lelaki itu, Eyad Banat, dibebaskan beberapa jam kemudian.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img