spot_img
spot_img

Faedah sehari RM0.05 – Grab digital bank

spot_img

KUALA LUMPUR, 16 NOV — GXBank yang kuasai oleh Grab kini dibuka untuk pengguna awal awam di Malaysia dan Grab memberi akses awal kepada 20,000 rakyat Malaysia terpilih yang berada di dalam senarai menunggu.

Secara ringkas, GXBank menawarkan kadar faedah 3.00% setahun dan faedah akan dikreditkan setiap hari. Walau bagaimanapun, anda hanya akan menerima faedah harian jika faedah harian yang perlu dibayar untuk akaun GXBank anda ialah sekurang-kurangnya 1 sen (RM0.01).

GXBank membundarkan faedah harian kepada RM0.01 atau mada terdekat.

- Advertisement -

Syarat Khusus untuk Faedah Akaun GX, faedah harian yang perlu dibayar untuk setiap Akaun Utama dan Poket Simpanan anda dibundarkan ke atas atau ke bawah kepada sekurang-kurangnya RM0.01. Ini bermakna jika faedah yang perlu dibayar anda ialah 0.5 sen (RM0.005), anda akan mendapat 1 sen sehari.

Bank akan membayar faedah kepada anda dengan mengkreditkan setiap Akaun Utama dan Poket Simpanan anda setiap hari apabila faedah harian yang perlu dibayar untuk setiap Akaun Utama dan Poket Simpanan anda dibundarkan ke atas atau ke bawah kepada sekurang-kurangnya RM0.01, atau pada selang masa lain, atau melalui cara lain yang ditentukan oleh Bank mengikut budi bicara bank dan dimaklumkan kepada pemegang akaun dari semasa ke semasa.

Faedah yang diperolehi akan dikreditkan ke Akaun Utama dan Poket Simpanan masing-masing pada hari yang sama. Jika faedah harian kurang daripada RM0.01, faedah tersebut akan meningkat sifar dan tidak akan dikreditkan ke Akaun Utama dan Poket Simpanan yang berkaitan.

- Advertisement -

Apabila faedah harian kurang daripada RM0.01 pada masa akaun ditutup atas apa jua sebab, faedah tersebut akan meningkat sifar dan tidak akan dikreditkan ke Akaun Utama dan Poket Simpanan yang berkaitan. Faedah yang dibayar adalah tertakluk kepada cukai pegangan atau apa-apa cukai, levi atau pengenaan lain yang mungkin dikenakan oleh Pihak Berkuasa berkenaan dari semasa ke semasa.

Jumlah minimum yang diperlukan untuk menerima faedah dikreditkan harian ialah RM60.84. Apabila dikira berdasarkan kadar faedah 3% dan dibahagikan dengan 365 hari setahun, faedah perlu dibayar harian ialah RM0.00500055, yang akan digenapkan kepada RM0.01 sehari.

GXBank menerima deposit melalui pemindahan DuitNow dan ia dilindungi oleh PIDM sehingga RM250,000 untuk setiap pendeposit. GXBank adalah antara 5 pemegang lesen bank digital yang diluluskan oleh Bank Negara Malaysia.

Sebagai faedah awal, GXBank menawarkan pulangan tunai RM20 apabila anda mendepositkan sekurang-kurangnya RM100 dan mereka juga menawarkan GrabUnlimited percuma sehingga 6 bulan apabila anda memautkan GXBank sebagai kaedah pembayaran utama anda dalam akaun Grab anda.

Walau bagaimanapun, kebolehgunaan untuk aplikasi bank digital masih agak terhad kerana anda tidak boleh menggunakan dana GXBank anda untuk pembayaran runcit kecuali untuk pemindahan dana melalui DuitNow. GXBank mempunyai rancangan untuk mengeluarkan kad debit dengan pengecualian pemprosesan MEPS RM1 tetapi belum ada tarikh bilakah ianya akan dilancarkan.

Anda boleh memuat turun aplikasi melalui Apple App Store dan Google Play Store, dan mendaftar dan menjadi waiting list.

What’s your Reaction?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img