test
spot_img
spot_img

Sabah bersedia untuk lengkapkan projek Jendela menjelang 2025

spot_img

KOTA KINABALU: Sabah akan memastikan Pelan Rangkaian Digital Nasional (Jendela) dilaksanakan sepenuhnya tanpa sebarang halangan menjelang 2025, kata Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor.

Beliau berkata kerajaan negeri akan memudahkan kelancaran pelaksanaan projek persekutuan itu.

“Arahan saya jelas. Semua pihak berkuasa tempatan dan pejabat daerah mesti memudahkan projek di bawah Jendela di negeri ini supaya ia dapat dilaksanakan dengan lancar,” kata Hajiji kepada Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil.

- Advertisement -

(Pertemuan Hajiji dan Fahmi Fadzil hari ini. Foto The Star)

Mempercepatkan pelaksanaan program Jendela adalah antara beberapa perkara yang mereka bincangkan, antaranya 100% sambungan internet menjelang akhir tahun 2025.

- Advertisement -

Turut dibincangkan ialah cadangan untuk memulihkan 300 stesen bumi terminal apertur sangat kecil (VSAT) untuk sambungan satelit di kawasan luar bandar di negeri ini.

Peningkatan kesalinghubungan ini akan membantu meningkatkan bilangan Pusat Ekonomi Digital (PEDi) di Sabah daripada 118 kepada 200 dan mempercepatkan penyiapan lokasi menara dan titik kehadiran (PoP) di sekolah, antara lain.

Mengiringi Fahmi pada pertemuan dengan Hajiji ialah Ketua Setiausaha kementerian Datuk Mohamad Fauzi Md Isa, Ketua Pengarah Penyiaran Datuk Suhaimi Sulaiman, Ketua Pengarah Jabatan Penerangan Datuk Mohd Sukari Ab Hamid dan Pengerusi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) Tan Sri Mohamad Salim Fateh Din

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img