test
spot_img
spot_img

Mahkamah benarkan Bersatu cabar SPRM berhubung akaun bank yang dibekukan

spot_img

KUALA LUMPUR, 30 Okt — Mahkamah Tinggi di sini hari ini membenarkan permohonan kebenaran semakan kehakiman kedua Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) untuk mencabar pembekuan dua akaun banknya oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Hakim Datuk Ahmad Kamal Md Shahid memutuskan bahawa mahkamah bersetuju dengan hujahan pemohon bahawa kes prima facie telah diwujudkan memihak kepada mereka.

“Isu yang dibangkitkan oleh pemohon bukanlah remeh, menyusahkan dan permohonan itu boleh diterima oleh semakan kehakiman. Oleh itu, mahkamah ini membenarkan permohonan pemohon,” katanya semasa prosiding dalam talian.

- Advertisement -

Hakim Ahmad Kamal menetapkan 28 November ini untuk pengurusan kes.

Peguam kanan persekutuan Shamsul Bolhassan mewakili kerajaan manakala peguam Rosli Dahlan mewakili Bersatu.

Pada 29 Mei, Kapt (B) Datuk Muhammad Suhaimi Yahya, sebagai Setiausaha Kerja Bersatu memfailkan permohonan kebenaran untuk memulakan semakan kehakiman bagi mencabar tindakan SPRM membekukan akaun bank parti untuk siasatan.

- Advertisement -

Beliau menamakan Peguam Negara ketika itu Tan Sri Idrus Harun dan ketua pesuruhjaya SPRM Tan Sri Azam Baki sebagai responden pertama dan kedua, dan 20 individu lain sebagai responden ketiga hingga ke-22.

Bersatu mendakwa pada 19 April, akaun bank CIMB dan AmBanknya telah disita tanpa sebarang perintah rampasan diberikan kepadanya di bawah Seksyen 50(1) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (AMLATFPUAA) 2001.

Bersatu mendakwa SPRM mengeluarkan kenyataan pada 20 April bahawa kedua-dua akaun telah disita pada 11 April tetapi tidak pernah memaklumkan kepada mereka pada tarikh tersebut.

Pada 30 Mei, Hakim Ahmad Kamal membenarkan permohonan kebenaran parti itu untuk memulakan prosiding semakan kehakiman bagi mencabar keputusan SPRM membekukan akaun banknya untuk siasatan dan larangan perjalanan oleh Jabatan Imigresen terhadap presidennya Tan Sri Muhyiddin Yassin.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img