spot_img
spot_img

Untung Google meningkat kerana iklan dan cloud

spot_img

SAN FRANCISCO, 25 Okt ― Alphabet, syarikat induk Google semalam melaporkan keuntungan suku tahunan sebanyak AS$19.7 bilion (RM94.3 bilion), majoritinya terhasil daripada iklan, YouTube dan perkhidmatan awan (cloud).

Alphabet mengatasi jangkaan pasaran, membawa masuk hasil AS$76.7 bilion, berbanding AS$69 bilion dalam tempoh yang sama tahun sebelumnya.

“Saya gembira dengan keputusan kewangan kami dan momentum produk kami pada suku ini,” kata ketua eksekutif Alphabet Sundar Pichai dalam satu kenyataan pendapatan.

- Advertisement -

Pichai menambah bahawa Alphabet terus memberi tumpuan untuk menjadikan kecerdasan buatan (Artificial Intelligent) “lebih membantu untuk semua orang,” menjanjikan “kemajuan yang menarik” di masa hadapan.

Pengguna dan pelabur telah memerhati dengan teliti cara syarikat memanfaatkan kecerdasan buatan, dan Google bersama-sama dengan Microsoft dan OpenAI dianggap sebagai peneraju dalam teknologi.

Tetapi Alphabet sebahagian besarnya dilihat sebagai pesaing yang mengejar Microsoft, dengan kelebihan mempunyai enjin carian Google yang hebat, jesteru dilihat akan bertahan dengan perkembangan dalam AI.

- Advertisement -

Microsoft pantas meningkatkan enjin carian Bingnya dengan kuasa AI, tetapi carian Google masih belum melihat ancaman sebenar terhadap penguasaannya, dan terus menguasai kira-kira 90 peratus pasaran di seluruh dunia.

Google, seperti kebanyakan syarikat teknologi besar, menyaksikan harga sahamnya meningkat dengan mendadak pada 2023 kerana pelabur menjangkakan AI akan menjana pendapatan baharu dan membuka pasaran baharu.

Harga saham Alphabet susut lebih daripada 5 peratus kepada AS$131.40 dalam dagangan selepas pasaran semalam walaupun angka pendapatan mengatasi jangkaan pasaran.

“Ia adalah bukti sifat penguasaan pasaran Google dalam carian dan iklan yang ia boleh mengatasi anggaran (pendapatan) dan sahamnya merosot serta-merta selepas itu,” kata penganalisis Insider Intelligence Max Willens.

“Pengkomputeran awan adalah perniagaan yang lebih hebat daripada pengiklanan, dan perniagaan yang Google menghadapi persaingan yang sengit.”

Walaupun google mungkin mendapat daya tarikan menjana wang daripada AI dalam jangka masa panjang, unit Cloudnya buat masa ini tidak mencukupi untuk memuaskan hati pelabur, tambah Willens.

Hasil dalam bahagian awan Alphabet, yang memasukkan AI ke dalam perkhidmatannya, ialah AS$8.4 bilion pada suku tersebut, berbanding $6.7 bilion dalam tempoh yang sama tahun sebelumnya.

Gergasi teknologi Microsoft pula berkata semalam keuntungannya meningkat pada suku terbaru, dirangsang oleh kekuatannya dalam segmen perkhidmatan awan yang diperhatikan dengan teliti.

Syarikat itu melebihi jangkaan untuk melaporkan pendapatan bersih AS$22.3 bilion bagi tempoh Julai hingga September, meningkat 27 peratus daripada setahun lalu.

Semua mata tertumpu pada kecerdasan buatan Microsoft dan prestasi pengkomputeran awan, dan aspek utama ialah perkhidmatan awan Azure, yang bersaing dengan AWS dan Google Cloud Amazon.

Pada suku terbaharu, pertumbuhan hasil untuk Azure dan perkhidmatan awan lain mencapai 29 peratus berbanding setahun lalu, kadar yang lebih pantas sedikit berbanding tiga bulan sebelumnya.

Secara keseluruhannya, syarikat itu melaporkan jualan AS$56.5 bilion bagi suku tersebut, juga lebih tinggi daripada jangkaan.

Saham Microsoft melonjak sebanyak 4.6 peratus dalam dagangan selepas waktu kerja.

“Kami dengan pantas menyelitkan AI merentasi setiap lapisan susunan teknologi dan untuk setiap peranan dan proses perniagaan untuk memacu keuntungan produktiviti untuk pelanggan kami,” kata ketua eksekutif Microsoft, Satya Nadella dalam satu kenyataan.

Laporan pendapatan terkini datang sejurus selepas Microsoft menutup pemerolehan blockbuster Activision Blizzard, yang permainan videonya termasuk “Call of Duty,” menutup salah satu hubungan teknologi terbesar dalam sejarah.

 

 

Sumber ― AFP

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img