spot_img
spot_img

Kes-kes melibatkan pemimpin PN masih diteruskan

spot_img

KAJANG (30 Sept): Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan menyerahkan dokumen tambahan kepada polis pada Isnin untuk melengkapkan Notis Merah Interpol untuk dua individu, termasuk menantu bekas perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Ketua Pesuruhjaya SPRM Tan Sri Azam Baki berkata ia susulan permintaan terbaru Interpol supaya Malaysia melengkapkan beberapa lagi maklumat yang diperlukan untuk pengeluaran notis itu.

“Interpol baru-baru ini meminta beberapa dokumen khusus untuk dipenuhi. Jadi, kami akan membekalkan dokumen mengikut keperluan.

- Advertisement -

“Dokumen itu berkaitan draf pertuduhan dan lain-lain. Ini adalah keperluan daripada Interpol, dan SPRM akan membekalkannya kepada polis secepat mungkin iaitu pada hari Isnin,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri program MACC Together with the Media 2023, sempena ulang tahun ke-56 suruhanjaya itu, di padang menembak Kolej Penjara di sini pada Sabtu.

Pada Jumaat, Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, permohonan Notis Merah Interpol untuk kedua-dua individu itu masih dalam proses dilengkapkan, berikutan beberapa isu teknikal, yang masih dalam proses dikemaskini oleh SPRM.

- Advertisement -

Bulan lalu, Azam memberitahu media bahawa menantu Muhyiddin Datuk Seri Muhammad Adlan Berhan, 48, dan Mansoor Saat, 69, dikehendaki hadir ke SPRM bagi membantu siasatan berhubung kes penyelewengan melibatkan pendaftaran, pengambilan pekerja. dan penyimpanan biometrik pekerja asing di sebuah kementerian.

Bagaimanapun, semakan dengan Jabatan Imigresen mendapati kedua-dua individu itu meninggalkan Malaysia pada Mei (Muhammad Adlan pada 17 Mei dan Mansoor pada 21 Mei), tanpa rekod mereka masuk semula ke negara ini.

Sementara itu, mengulas isu dakwaan rasuah dan salah guna kuasa dalam perlombongan unsur nadir bumi (REE), membabitkan Menteri Besar Kedah Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Noor, Azam berkata keputusan sama ada pemimpin itu akan didakwa atau tidak akan diketahui dalam tiga minggu.

“Kes itu telah diserahkan kepada timbalan pendakwa raya (DPP), dan saya menjangkakan DPP akan membuat keputusan dalam tempoh tiga minggu akan datang,” katanya.

Pada Isnin, Sanusi mengesahkan bahawa beliau telah memberikan kenyataannya kepada SPRM berhubung isu REE.

Pada Julai lalu, media melaporkan 10 anggota exco kerajaan negeri dipanggil memberi kenyataan kepada SPRM bagi membantu siasatan kes REE.
Pada 19 Julai lalu, dilaporkan seorang pegawai kanan Menteri Besar Incorporated Kedah dan seorang wanita yang merupakan pengarah sebuah syarikat telah ditahan SPRM bagi membantu siasatan kes rasuah lebih RM13 juta, dan penderaan. kuasa, yang melibatkan isu perlombongan REE.
Pada 20 Julai lalu, Azam dilaporkan berkata SPRM telah merekodkan keterangan 12 individu bagi membantu siasatan berkaitan kes berkenaan.

Juga kes yang melibatkan pemimpin tertinggi Perikatan Nasional, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mendedahkan banyak bukti baharu telah dikumpul dalam siasatannya berhubung isu rasuah berkaitan projek percetakan buku di Kementerian Pendidikan semasa pentadbiran Radzi Jidin.

Azam berkata ini susulan penahanan dua individu termasuk seorang bekas setiausaha politik bagi membantu siasatan projek bernilai RM80 juta itu secara rundingan terus.

“Kes ini masih dalam siasatan aktif, dan banyak bukti baharu telah dikumpul oleh pegawai penyiasat SPRM. Bagaimanapun, [memandangkan] ia (kes) baru, beri kami sedikit masa,” katanya.

Pada 23 Sept lepas, Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM Datuk Seri Ahmad Khusairi Yahaya mengesahkan penahanan seorang bekas setiausaha politik dan pemilik syarikat percetakan pada 22 Sept bagi membantu siasatan kes mengikut Seksyen 16(a)(B) Akta SPRM 2009.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img