spot_img
spot_img

PayHalal, Zi Softech mendigitalkan industri pajak gadai Islam

spot_img

KUALA LUMPUR, 7 Sept — Penyedia sistem pengurusan PayHalal dan Ar-Rahn (tempahan pajak gadai Islam) berganding bahu untuk merevolusikan pengalaman pengguna dalam industri Ar-Rahn.

Melalui perkongsian itu, PayHalal menyasarkan untuk menyelaraskan proses pembayaran dan membolehkan transaksi tanpa tunai untuk 245 pertubuhan Ar-Rahn di seluruh negara.

Diunjurkan bahawa kerjasama itu akan memudahkan sehingga RM2.3 bilion dalam transaksi pembayaran.

- Advertisement -

Ketua Pegawai Eksekutif PayHalal Pat Salam, Indrawathi Selvarajah berkata beliau amat optimistik tentang potensi pertumbuhan perniagaan pembayaran Ar-Rahn mereka.

Beliau menjangkakan peningkatan 20 peratus tahun ke tahun, menonjolkan permintaan yang melonjak untuk perkhidmatan pajak gadai di Malaysia.

- Advertisement -

“Kemudahan mendapatkan pinjaman cepat atau wang tunai segera telah menyumbang kepada perkembangan pesat industri ini dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

“Ar-Rahn menawarkan penyelesaian pembiayaan yang mudah dan mudah diakses, menghapuskan keperluan untuk dokumentasi yang luas atau bukti pendapatan.”

Beliau berkata pelanggan hanya boleh menggunakan aset berharga, seperti emas, sebagai cagaran atau keselamatan di Ar-Rahn.

Ketua Pegawai Eksekutif Zi Softech Mohd Zeidy berkata firma itu sentiasa mengutamakan inovasi digital baharu dan peningkatan sistem untuk memastikan rakan kongsinya dan cawangan Ar-Rahn masing-masing berfungsi mengikut kapasiti terbaik mereka untuk pelanggan mereka.

“Melalui perkongsian dan pelaksanaan sistem pembayaran ini, visi kami untuk menyediakan penyampaian ESG Sosial pematuhan Syariah kini direalisasikan.

“Cawangan Ar-Rahn di bawah pengurusan sistem kami kini boleh meningkatkan reputasi mereka, mengurangkan pengurusan risiko, mempunyai pengurusan modal dan aset yang lebih baik, mempromosi dan mempamerkan ketelusan serta mempromosikan kebajikan pekerja dan amalan buruh yang adil.”

Secara tradisinya, individu yang berpendapatan rendah dan usahawan bersaiz kecil telah bergantung kepada pajak gadai untuk pembiayaan, kerana institusi kewangan konvensional terutamanya memenuhi keperluan peminjam yang layak kredit daripada kumpulan berpendapatan sederhana dan tinggi.

Kerjasama antara PayHalal dan Zi Softech bertujuan untuk merapatkan jurang ini dan menyediakan akses kewangan kepada mereka yang dikecualikan daripada sistem kewangan formal.

Dengan memanfaatkan penyelesaian pembayaran Islam PayHalal dan menyepadukannya dengan sistem Pengurusan Ar-Rahn Zi Softech, kedua-dua pengendali dan pelanggan Ar-Rahn kini boleh menikmati pengalaman Ar-Rahn yang diperkemas, selamat dan transformatif.

Perkongsian antara PayHalal dan Zi Softech menunjukkan komitmen mereka untuk meningkatkan rangkuman kewangan bagi segmen masyarakat yang kurang mendapat perkhidmatan.

Kerjasama itu juga bertujuan untuk memperkasakan individu yang sebelum ini mempunyai akses terhad kepada perkhidmatan kewangan formal.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img