spot_img
spot_img

Tuntutan RM10juta PKR pada Zuraida sah

spot_img

KUALA LUMPUR (23 Jun): Mahkamah Tinggi membenarkan tuntutan RM10 juta PKR terhadap bekas naib presiden (VP) Datuk Zuraida Kamaruddin kerana melanggar bon parti yang ditandatanganinya pada 2018.
Peguam PKR Navpreet Singh berkata bahawa hakim Mahkamah Tinggi Datuk Akhtar Tahir mendapati bon RM10 juta itu adalah kontrak yang sah dan mengikat.

“Mahkamah berpandangan bahawa RM10 juta itu bukan tidak seimbang tetapi jumlah yang munasabah untuk bertindak sebagai penghalang bagi menghalang ahli parti daripada bertindak bertentangan dengan kepentingan parti; dan jumlah yang kurang tidak akan menjadi penghalang,” katanya ketika dihubungi selepas keputusan itu pada Jumaat (23 Jun).

Setiausaha Agung PKR Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, bagi pihak parti, memfailkan saman RM10 juta terhadap Zuraida pada September 2020 kerana berpaling tadah menyertai Bersatu selepas memenangi kerusi itu atas tiket PKR pada pilihan raya umum 2018.

- Advertisement -

Dalam pernyataan tuntutan, Saifuddin berkata Zuraida melaksanakan bon di mana dia telah mengikat dirinya untuk membayar parti itu sejumlah RM10 juta berdasarkan terma dan syarat perjanjian yang ditetapkan.

Terma dan syarat bon itu termasuk Zuraida bersetuju untuk membayar parti itu RM10 juta selewat-lewatnya tujuh hari selepas dia meletak jawatan daripada PKR, menyertai mana-mana parti politik lain atau menjadi wakil rakyat bebas selepas dia memenangi pilihan raya atas tiket PKR.

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img