test
spot_img
spot_img

Indonesia akan kuat kuasakan undang-undang adil pengiklanan digital

spot_img

JAKARTA: Indonesia sedang merangka peraturan membenarkan saluran media menerima bayaran daripada platform digital atau agregator yang membawa kandungan mereka, menurut sumber dari pihak pemerintah Indonesia.

Undang-undang baharu itu dijangka menyamakan kedudukan antara media dan firma teknologi dari segi menyediakan kandungan dan menjana keuntungan, kata Arif Zulkifli, ahli majlis akhbar Indonesia.

Undang-undang itu, yang dicadangkan dua tahun lalu, diilhamkan oleh undang-undang serupa di Jerman dan Australia, dan dijangka dikeluarkan sebagai peraturan presiden dalam masa sebulan.

- Advertisement -

Platform digital di Indonesia termasuk Facebook, Alphabet Inc Google dan beberapa agregator tempatan.

Arif berkata platform ini mendapat manfaat daripada membawa kandungan yang dihasilkan oleh syarikat media manakala “kebanyakan media hanya menerima keuntungan kecil”. Ia tidak adil menurut Arif.

Di bawah undang-undang baharu itu, majlis akhbar akan menentukan struktur harga dan skim pembayaran, di samping bertindak sebagai orang tengah sekiranya berlaku pertikaian.

- Advertisement -

Di Australia, Kod Perundingan Media Berita berkuat kuasa pada Mac 2021.

Sejak itu, firma teknologi telah menandatangani lebih daripada 30 tawaran dengan saluran media yang memberi keuntungan kepada mereka untuk kandungan yang menjana klik dan hasil pengiklanan, menurut laporan oleh jabatan perbendaharaan negara.

Perjanjian ini telah membolehkan perniagaan berita untuk menggaji wartawan tambahan dan membuat pelaburan berharga lain dalam operasi mereka, kata laporan itu.

Bercakap pada acara memperingati akhbar Indonesia hari ini, Presiden Joko Widodo memetik keperluan mendesak untuk undang-undang baharu itu memandangkan 60% pasaran iklan di negara Asia Tenggara itu dikuasai terutamanya oleh platform digital asing.

“Sekitar 60% daripada perbelanjaan iklan diambil oleh media digital, terutamanya platform asing. Ini menyedihkan,” katanya.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img