spot_img
spot_img

Bersatu tidak perlu takut jika akaun parti bersih

spot_img

PETALING JAYA — Parti Pribumi Bersatu Malaysia perlu bersedia untuk bekerjasama dengan agensi penguatkuasaan selepas akaunnya dibekukan untuk siasatan, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini.

Anwar menegur pemimpin politik supaya tidak menggunakan alasan agama, alasan perkauman untuk mempertikaikan tindakan membanteras rasuah. Beliau ditemui pemberita selepas mesyuarat pimpinan PKR di sini.

Beliau menekankan bahawa pembekuan akaun bank parti politik bukanlah perkara baharu, dan presiden Bersatu Tan Sri Muhyiddin Yassin pada masa lalu telah menyokong tindakan sedemikian oleh penyiasat antirasuah terhadap Umno.

- Advertisement -

“Apabila akaun Umno parti dibekukan, Tan Sri Muhyiddin memberikan sokongan padu terhadap tugas, profesionalisme SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia). Kini pembekuan telah dilakukan ke atas akaun Bersatu dalam jumlah yang besar dan turut dikaitkan dengan beberapa keputusan kerajaan di bawah kepimpinannya.

“Mereka harus bersedia memberi penjelasan kepada badan penguatkuasa sama ada polis, LHDN (Lembaga Hasil Dalam Negeri) atau SPRM.

“Dan jika ada pendakwaan, biarlah badan kehakiman bertindak secara bebas,” kata presiden PKR itu.

- Advertisement -

Anwar berkata beliau membuat gesaan ini kerana beliau mendapati ada segelintir pemimpin politik suka menggunakan alasan berdasarkan agama untuk ‘menghalalkan cara’.

PM mahu ruang diberikan untuk siasatan dan jangan menggunakan alasan agama. Jika bersih, tidak perlu takut. “Semua kata kita parti bersih dan tubuh parti bersih, kita patut sokong semua,” katanya sambil mempersoalkan secara retorik bagaimana rasuah boleh dibersihkan jika kuasa tidak diberikan kepada agensi penguatkuasaan untuk menjalankan dan menunaikan tugas mereka.

Pada 1 Februari, Ketua SPRM Tan Sri Azam Baki mengesahkan badan anti rasuah itu telah membekukan beberapa akaun bank Bersatu untuk memudahkan siasatan di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001, dan berkata saksi akan dipanggil untuk membantu siasatan.

Pada 2 Februari, Anwar berkata kerajaan gabungan persekutuan tidak menggunakan institusi untuk bertindak dalam perkara ini melibatkan Bersatu, sambil menyatakan bahawa badan penyiasatan dan badan kehakiman kekal bebas.

Pada masa yang sama selepas mesyuarat parti PKR itu Anwar berkata sebenarnya Pakatan Harapan (PH) mendapat 31 peratus sokongan daripada pengundi Melayu di seluruh negara, dan bukan sekadar 11 peratus seperti yang didakwa pihak Perikatan Nasional (PN).

Bagaimanapun menurut beliau, bahagian pengundi Melayu yang menyokong PH berbeza-beza dari negeri ke negeri, dan adalah rendah sokongannya di negeri seperti Kelantan dan Terengganu – yang dikenali sebagai kubu kuat PAS.

Manakala di Selangor, Kuala Lumpur, Negeri Sembilan diikuti Pulau Pinang undi Melayu melebihi 50 peratus.

Dicampur dengan undi bukan Melayu, Anwar menyatakan bahawa parti komponen kerajaan perpaduan mempunyai lebih dua pertiga pengundi menyokong mereka apabila digabungkan bersama, berdasarkan pilihan raya umum ke-15 yang diadakan November lalu.

Kerajaan perpaduan terdiri daripada komponen PH, BN (Barisan Nasional), GPS (Gabungan Parti Sarawak) dan GRS (Gabungan Rakyat Sabah) dan beberapa parti lain bersama-sama mencapai dua pertiga daripada keseluruhan undi dalam pilihan raya umum lepas.

Dengan sokongan ini, Anwar yakin kerajaan ini dibentuk sebagai pasukan yang kuat dan menggunakan ruang yang ada untuk bersihkan daripada budaya rasuah serta memacu pertumbuhan ekonomi yang lebih meyakinkan.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img